Hem / Dräkter / Kila socken

Kila socken

Lång väntan på bygdedräkt

Redan 1923 då Kila kyrkokör bildades fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk. Med hjälp av bouppteckningar, gamla tygprover och föremål sammanställdes dessa dräkter. Kjolväskan till den kvinnliga dräkten hittades på kyrkans vind och den finns idag i hembygdsföreningens samling.

Tillbaka
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Redan 1923 önskade sig Kilaborna en bygdedräkt och trettiofem år senare, 1959 fanns en kvinnlig och manlig dräkt framtagen.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Kjolväska, Kila hembygdsförening.

Överdel: Vitt linnetyg i tuskaft. Rektangulärt halsspjäll, halssprund och krage. En sydd träns och knapp till knäppning. Ärmspjäll. Ärmlinningar med knapphål på var sida om sprundet. Knäpps med länkknappar.

Livstycke: Brunt bomullsgarn till varp och entrådigt ullgarn i tre blåa nyanser och oblekt lingarn till inslag. Vävt i korskypert med inslagseffekt. Fodrat med bomullstyg. Tränsade hål i livstyckets framkanter. Snöras ihop med en snodd av ullgarn.

Kjol: Svart och grönt bomullsgarn till varp och entrådigt ullgarn i svart, grönt, blått, vitt och lila till inslag. Vävd i tuskaft. Söm och sprund till vänster fram. Slät fram och för övrigt lagda veck. Linning av tyget och knapp och knapphål till knäppningen.

Förkläde: Brunt och ljusblått bomullsgarn till varp och brunt entrådigt lingarn till inslag. Vävt i tuskaft. Linning och band av tyget, lagda veck. Förklädet häktas ihop i sidan med hake och hyska.

Strumpor: Röda.

Skor: Svarta.

Huvudbonad: Bindmössa klädd med grått eller ljusgrönt siden med kedjesömsbroderi i silke i olika färger. Stycke i linne med knypplad spets eller bomullstyll med tyllbroderi.

Halskläde: Vitt linnetyg i tuskaft. Kvadratisk med kedjesömsbroderi i vitt bomullsgarn i ett av hörnen. Fållad runt om.

Kjolväska: Brunt ylletyg i tuskaft. Fodrad med oblekt linne i tuskaft. Skinn på baksidan och hela väskan kantas med en tandad skinnremsa. Broderad med entrådigt ullgarn i rött, blått, grönt, gult och vitt. Hake av silver.

Smycke: Hjärtformad sölja med hängen av mässing eller silver.

 

 

Manlig dräkt

Bevarade originaldelar: Skinnbyxa, privat ägo.

Skjorta: Vitt linnetyg i tuskaft. Trekantigt halsspjäll och halssprund fram med sprundförstärkning. Delat ok som förstärkning på avigsidan. Krage med knapphål på var sida om sprundet och kragen hålls ihop med ett vitt bomullsband. Sprund nedtill i sidsömmen och förstärkning med steglappar. Ärmspjäll. Smala ärmlinningar med knapphål på var sida om sprundet. Ärmlinningarna knäpps med länkknappar av silver.

Byxor: Sämskskinn. Knäbyxa med bred lucka. Livgjorden fodrad med oblekt linnetyg i tuskaft. Knappar och knäspännen av mässing.

Väst: Oblekt bomullsgarn till varp och grönt, rött, gult och vitt redgarn, ullgarn, till inslag. Vävd i tuskaft. Fodrade med oblekt linne i tuskaft. Ståndkrage och stolpfickor. Dubbla rader med knappar av mässing, sju på var sida.

Strumpor: Vita.

Skor: Svarta med plös.

Tröja: Svart kläde. Krage och slag. Fodrad med oblekt linnetyg i tuskaft. Kort skört i bakstyckets ryggsöm. En klädd knapp på var sida om skörtet. Två klädda knappar vid ärmens nederkant. Dubbla rader med klädda knappar, fyra på var sida.

 

Fler bygdedräkter

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer
Kvinnlig dräkt Munktorps socken

Munktorps socken

Källa prosten Axelsson

Den kvinnliga Munktorpsdräkten presenterades första gången 1955. Prosten Axelssons klädedräktsbeskrivning var en viktig källa i dräktarbetet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå