Få bevarade dräktplagg

I Västmanlands län var bönderna tidigt modemedvetna och kvinnorna använde klänning redan i slutet av 1700-talet. Den tidiga modemedvetenheten kan förklaras med god ekonomi och närheten till Stockholm. Man hade helt enkelt råd att köpa nytt och följa modet. 

Det finns därför få bevarade dräktplagg i Västmanlands län och majoriteten av bygdedräkterna i länet är rekonstruerade. Så ser det även ut i många andra län med undantag av de områden där det folkliga dräktskicket är djupt rotat, som i Dalarna, Skåne och Hälsingland. På 1850-talet upphörde det lokalt särpräglade dräktskicket i stora delar av landet.

Olika dräkttyper
Dräkterna kan delas in i olika typer: dokumenterad, rekonstruerad och komponerad dräkt. En dokumenterad dräkt har ett lokalt särpräglat dräktskick med bevarade plagg. I Västmanlands län skapades under 1900-talet totalt fjorton bygdedräkter, nio kvinnliga och fem manliga. Flest bevarade originaldelar finns till den kvinnliga dräkten från socknarna Möklinta och Västerfärnebo. Västmanlands läns första bygdedräkt togs fram i Surahammar i början av 1910-talet och är ett exempel på en rekonstruerad dräkt. Det betyder att man utifrån kunskap om bygdens kultur, fotografier eller från dokumenterade plagg från grannsocknar plockade ihop delar till en dräkt. Ett exempel på en komponerad dräkt framtagen helt utan förlagor är den kvinnliga dräkten för Irsta socken som togs fram i slutet av 1980-talet.

Fråga om bygdedräkt
Har du frågor om bygdedräkter från Västmanlands län? Under rubriken Hitta frågor och svar finner du svar på vanliga frågor om bygdedräkter som till exempel var du kan köpa en dräkt, dräktdelar eller tyg.

Se bygdedräkter

Mer information om bygdedräkter

Du hittar mer information om folkdräkter och bygdedräkter på nedanstående webbplatser.

Digitalt museum
Fotografier på dräkter från hela Sverige.

Dräktnyckel
Samlingsplats för Sveriges folkdräkter och bygdedräkter med ett bildgalleri där du kan ladda upp dina dräktbilder.

Folkdräktsmarknad
Sida för dig som vill sälja, köpa eller byta folkdräkt, köpa dräktdelar eller söker tyg och mönster.

Hemslöjd Humaniora
Filmer om dräkter och identitet från Region Jönköpings läns utvecklare inom hemslöjd.

Hemslöjdsguiden
Föreningen Sveriges hemslöjdskonsulenter driver webbplatsen Hemslöjdsguiden med matnyttig information om bland annat folkdräkter.

Nordiska museet
Information om folklig dräktkultur – om folkdräkt, bygdedräkt och folkligt mode.

Skansen
Information om folkdräkt, skötselråd, mönster, länkar och litteraturtips.

Du hittar också flera forum för dräktintresserade på Facebook som bland andra Folkdräkter-Bygdedräkter, Folkdräktsmarknad och Vi som gillar folkdräkter.

Monogram överdel bygdedräkt

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer
Kvinnlig dräkt Munktorps socken

Munktorps socken

Källa prosten Axelsson

Den kvinnliga Munktorpsdräkten presenterades första gången 1955. Prosten Axelssons klädedräktsbeskrivning var en viktig källa i dräktarbetet.

Läs mer
Kvinnlig Norbergsdräkt

Norbergs socken

Formgivet förkläde

Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening presenterade 1954 den kvinnliga Norbergsdräkten med ett komponerat förkläde av textilkonstnär Aino Kjerrman.

Läs mer
Kvinnlig dräkt Sura socken

Sura socken

Länets äldsta dräkt

Länets äldsta bygdedräkt, tänkt som en västmanlandsdräkt, togs fram på initiativ av Ebba Halldin i Surahammar i början på 1910-talet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Västmanfors socken

Västanfors socken

Länets yngsta dräkt

Den manlig Västanforsdräkten från 1996 är länets yngsta bygdedräkt. Västanfors intresseförening väckte 1985 önskemål om en kvinnlig hembygdsdräkt.

Läs mer
Kvinnlig dräkt Västerfärnebo socken

Västerfärnebo socken

Västmanlandsdräkten

Den kvinnliga Västerfärnebodräkten från 1917 kallas ibland Västmanlandsdräkten. Den manliga Västerfärnebodräkten togs i bruk 1985.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Västervåla socken

Västervåla socken

Naturen som inspiration

Den kvinnliga Västervåladräkten från 1962 komponerades med inspiration av vatten, sädesfält, skog och järn. Den manliga Västervåladräkten togs i bruk 1971.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå