Hem / Dräkter / Munktorps socken

Munktorps socken

Källa prosten Axelsson

Prosten Axelssons 1700-tals beskrivning om bland annat allmogens klädedräkt i Munktorps kontrakt var en viktig källa för det arbete som påbörjades 1953 när en kvinnlig bygdedräkt skulle sammanställas i Munktorps socken. Ett liv till en livkjol, en linneskjorta, en broderad sjal och en 15 cm bred och två meter lång list av linne fanns i privat ägo. Olga Anderzon och hemslöjdskonsulent Ulla Jakobsson vid Västmanlands läns hemslöjdsförening gav goda råd och skaffade de vävgarner som behövdes. På Kyndelsmässodagen den 6 februari 1955 presenterades Munktorpsdräkten för första gången.

Tillbaka
Kvinnlig dräkt Munktorps socken

Kvinnlig dräkt från Munktorps socken använd sedan 1955.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Överdel, livkjolens överdel och halskläde, samtliga i privat ägo.

Överdel: Vitt linnetyg i tuskaft. Trekantigt halsspjäll och halssprund fram. Krage med knapphål på var sida om sprundet och kragen hålls ihop med ett bomullsband i rött och vitt. Ärmspjäll. Smala ärmlinningar med knapphål på var sida om sprundet. Ärmlinningarna knäpps med länkknappar av mässing.

Livkjol: Blått bomullsgarn till varp. Ljusgult, rött och mörkrött, grönt och mörkgrönt och svart redgarn, ullgarn och gult bomullsgarn till inslag. Vävd i tuskaft med mönsterrand. Söm mitt fram med sprund och lagda veck runt om. Livet är fodrat med oblekt linne i tuskaft. Paspoal av samma tyg i livets ryggsöm, halsringningen och framkanten. Livet häktas ihop fram med hyska och hake.

Förkläde: Vävs i samma varp som livkjolen. Mörkgrönt och mörkblått redgarn, ullgarn, till inslag. Vävt i tuskaft med mönsterbårder. Linning och band av tyget, lagda veck. Förklädet häktas ihop i sidan med hyska och hake.

Strumpor: Vita.

Skor: Svarta.

Huvudbonad: Bindmössa klädd med vinrött siden med  eller utan kedjesömsbroderi i silke i olika färger. Rosett bak av mönstervävt band. Stycke i linne med knypplad spets eller bomullstyll med tyllbroderi.

Halskläde: Trekantigt halskläde i vitt linnetyg i tuskaft. Kedjesömsbroderi i vinrött, gulgrönt, ljusblått, ljusgult, gult, rosa, grönt, gulrosa, grått och brunrött bomullsgarn. Smal fåll runt om.

Kjolväska: Samma tyg som i livkjolen och svart skinn till baksidan och runt kanten. Hake av mässing.

Handkläde: Vitt linne i tuskaft. Fållad runt om.

Smycke: Hjärtformig sölja med hängen av mässing.

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå