Västmanlandsrummet

Nu kan du upptäcka Västmanland i Dalarna! I alla fall om du ska gå en kurs på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk och ska bo i det s k landskapshuset på Knippboberget. Det nya landskapsrummet för Västmanland är en jubileumsgåva från Västmanlands läns hemslöjdsförbund till Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk som firade 100 år 2023.

De flesta landskap är representerade i ett rum i landskapshuset på Knippboberget och nu även Västmanland. I det nya landskapsrummet för Västmanland finns bra belysning, bra laddningsmöjligheter både för dig och dina enheter samt litteratur med anknytning till länet och landskapet. Rummet har renoverats av Sätergläntan och Västmanlands läns hemslöjdsförbund som även stått för inredningen.

Här finns förstås ett axplock av slöjd och hantverk från länet, både med funktion och till lyst. Ett rum med funktion, information och tradition med en tvist från samtiden. Visst kan slöjden ha en självklar plats i våra dagliga liv! Länkar till slöjdföretagare nedan samt mer slöjd och hantverk från Västmanlands län hittar du på slojdivastmanland.se under rubriken Hitta slöjd och hantverk.

Boka kurs och rum
Gå en kurs på Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk? Du hittar hela kursutbudet och distansutbildningar på deras webbplats, saterglantan.se. Vill du uppleva Västmanland i Dalarna? Boka gärna Västmanlandsrummet!

Frågor
Har du synpunkter eller frågor? Kontakta Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, susann.leval@slojdivastmanland.se alt 070-22 22 470.

 

Välkommen att upptäcka Västmanland på Sätergläntan!
Click here for information in english!

Om Västmanland

”Det var en gång ett litet län som mest såg ut som en tillknycklad fyrkant. Västmanland är dess namn. En ärrad skönhet vars röst är sjungande i norr och gnällig i söder, eller bara tiger avfolkad och lugn.”

Så skriver författaren Sven Olov Karlsson från Norberg i sin inledning till boken Västmanland.

Länet är till ytan en av Sveriges minsta. Landskapet Västmanland är något större och består av tio kommuner i Västmanlands län: Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås samt fyra kommuner i Örebro län: Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora. I Västmanlands län bor 280 713 invånare, i landskapet 326 022 invånare varav 45 309 är invånare i landskapets fyra kommuner i Örebro län (2022-12-31).

Mer information hittar du på Regionfakta – statistik från regioner och län i Sverige.

Mer information
Vill du veta mer om Västmanland? Du hittar mer information om länets kulturarv samt aktuella aktiviteter från både länet och landskapet via nedanstående webbplatser:

Kulturarv Västmanland
Slöjdkalendern Västmanlands län
Örebro läns slöjdförening

I Västmanlands län har Västmanlands läns hemslöjdsförbund det regionala uppdraget att främja hemslöjden i länet. Vill du veta mer om oss och vårt uppdrag, läs mer under Om oss.

Ett axplock

Slöjd och hantverk av företagare

Tradition och återbruk

Övrig slöjd och hantverk

Välkommen!

Smygtitt i Västmanlandsrummet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå