Hem / Dräkter / Möklinta socken

Möklinta socken

Kvinnlig dräkt premiärvisades 1924

Sommaren 1924 ställde Västmanlands läns hemslöjdsförening ut gammal och ny slöjd i samband med Sala stads jubileumsutställning. Inför utställningen togs en kvinnlig Möklintadräkt fram och Olga Anderzon deltog i detta arbete. Till sin hjälp att söka gamla plagg och väva tyger hade hon bland annat systrarna Elna och Jenny Johansson från Möklinta. Ett livstycke i sämskat skinn fanns i Västmanlands fornminnesförenings samling och förlagan till kjoltyget hämtades ur den tygprovsamling som Olga Anderzon redan 1915 började att samla in. En kjolväska fann man runt midjan på en snickrande bonde som hade den som spikväska. Möklintadräkten premiärvisades vid den högtidliga invigningen av jubileumsutställningen som besöktes av kung Gustav V.

Möklintadräkten bearbetades av en grupp kvinnor i Möklinta socken i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Genom studier av originalplagg och tygprover ändrades vävkvaliteter och mönster. Ett förkläde i linne, ett broderat halskläde och en yttersjal i halvylle kompletterade de plagg som redan fanns. En manlig Möklintadräkt togs fram på 1950-talet.

Tillbaka
Kvinnlig Möklintadräkt

Den kvinnliga dräkten från Möklinta har använts sedan 1924. Dräktmaterialet bearbetades på nytt i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Helsärk, privat ägo. Livstycke, Västmanlands läns museum. Kjol, tygprov, Västmanlands läns museum. Förkläde, flamgarn, tygprov, Västmanlands läns museum. Halskläde, broderat, Möklinta hembygdsförening. Halskläde, blått- och vitrutigt, Möklinta hembygdsförening. Halskläde, vitt, rosa och blått, privat ägo. Yttersjal, tygprov, Västmanlands läns museum.

Helsärk: Vitt linnetyg i tuskaft. Rund urringning och rak enkel halslinning med små lagda veck. Delat ok fastsytt på avigsidan. Kilar i sidsömmarna. Ärmspjäll. Smal ärmlinning och sprund med två knapphål på var sida om sprundet. Knäpps med länkknappar av mässing. Monogram mitt fram i korsstygn med rött bomullsgarn.

Kjol: Svart bomullsgarn till varp och mellanblått och mörkblått entrådigt ullgarn och beige bomullsgarn till inslag. Vävd i tuskaft. Platt veck framtill och lagda veck bak. Söm fram till vänster med sprund. Linning av tyget som fodrats på insidan med blått tyg. Häktas ihop med hyska och hake. Smal gaffelslyngad snodd i blått entrådigt ullgarn fastsydd nedtill på fållen.

Livstycke: Sämskskinn. Fodrat med oblekt linne i tuskaft. Rottingspröt insydda som styvnad runt om livet. I båda framkanterna är insytt en järntenn. Stickningarna i blått lingarn sys rakt igenom skinnet och fodret. Hål tränsade med blått lingarn på var sida om framstyckena och på axelbanden. Knyts ihop på axlarna och snöras ihop fram med en snodd av oblekt lingarn.

Förkläde: Alternativ 1. Ljusgult bomullsgarn till varp och mellanblått, mörkblått, gult och vitt entrådigt ullgarn till inslag. Vävt i tuskaft. Ett vävt band i blått, vitt och gult bomullsgarn till linning och band att knyta med. Lagda veck. Fållade långsidor. Förklädet knyts ihop i vänster sida. Alternativ 2. Vitt entrådigt lingarn till varp. Till inslag entrådigt lingarn i vitt och flamfärgat, vitt och blått, till tuskaft samt svart till ripsränder. Linning och band av tyget, lagda veck. Fållade långsidor. Förklädet häktas ihop i sidan med hyska och hake.

Strumpor: Blå av ullgarn.

Skor: Svarta.

Huvudbonad:Alternativ 1. Bindmössa klädd med svart siden och kedjesömsbroderi i ljusblått silke. Rosett bak av mönstervävt band. Alternativ 2. Bindmössa klädd med grönt siden och kedjesömsbroderi i silke i olika färger. Rosett bak av mönstervävt band. Stycke i linne med knypplad spets eller bomullstyll med tyllbroderi.

Halskläde: Alternativ 1. Sidensjal i olika färger. Alternativ 2. Vitt och blått entrådigt lingarn till varp och inslag. Vävt i tuskaft. Vävd i tuskaft, rutad och kvadratisk. Smal fåll runt om. Alternativ 3. Vitt och blått entrådigt lingarn till varp. Vitt, rosa och blått entrådigt lingarn till inslag. Vävt i tuskaft, rutad och kvadratisk. Smal fåll runt om. Alternativ 4. Trekantigt halskläde i vitt linnetyg i tuskaft. Kedje- och flätsömsbroderi i rött, gult och ljus- och mörkblått lingarn. Monogram och årtal broderat i korsstygn i blått lingarn. Smal fåll runt om.

Kjolväska: Svart ylletyg till framsida och sämskat skinn till baksida. Underläggssöm, utstansade mönster, i gult ylletyg samt röda yllebitar påsydda. Kedje-, stjälk- och plattsöm i rosa, lila, grönt och gult. Kantad med sämskat skinn. Hake av mässing.

Smycke: Hjärtformig sölja med hängen av mässing.

Yttersjal: Brunt bomullsgarn till varp och entrådigt ullgarn i svart, grått och ljusblått till inslag. Vävd i liksidig kypert. Två våder ihopsydda till en kvadrat. Smal fåll och runt hela sjalen är en frans av samma garn som används till inslag iknuten.

Manlig Möklintadräkt

Det finns inga kända original och förlagor till den manliga möklintadräkten som har använts sedan 1950-talet.

Manlig dräkt

Bevarade originaldelar: Inga bekräftade uppgifter finns om kända originaldelar eller förlagor.

Skjorta: Vitt linnetyg i tuskaft. Trekantigt halsspjäll och halssprund fram med sprundförstärkning. Delat ok fastsytt på avigsidan. Krage med knapphål på var sida om sprundet och kragen hålls ihop snodd av vitt lingarn. Sprund nedtill i sidsömmen och förstärkning med steglappar. Ärmspjäll. Smala ärmlinningar med knapphål på var sida om sprundet. Ärmlinningarna knäpps med länkknappar av mässing. Monogram mitt fram i korsstygn med rött bomullsgarn.

Byxor: Sämskskinn. Knäbyxa med bred lucka och livgjorden är fodrad med sämskskinn. Knappar och knäspännen av mässing.

Väst: Framstyckena är vävda i tuskaft med oblekt bomullsgarn till varp och brunt, grönt, rött och vitt entrådigt ullgarn till inslag. Ryggstycket är vävt i oblekt entrådigt lingarn med smala ränder i tuskaft och oliksidig kypert. Fodrade med oblekt linne i tuskaft. Ståndkrage och stolpfickor. Knapphålen tränsade med oblekt lingarn. Dubbla rader med knappar av mässing, sex på var sida.

Strumpor: Blå.

Skor: Svarta med plös.

Halskläde: Tryckt bomullstyg.

Fler bygdedräkter

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig dräkt Munktorps socken

Munktorps socken

Källa prosten Axelsson

Den kvinnliga Munktorpsdräkten presenterades första gången 1955. Prosten Axelssons klädedräktsbeskrivning var en viktig källa i dräktarbetet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå