Hem / Hem / Hitta frågor och svar

Vanliga frågor

Snabba svar

Det kommer löpande in frågor till Västmanlands läns hemslöjdsförbund via telefon, e-post, sms, messenger samt Facebook och de senaste tre åren har drygt 160 frågor ställts till förbundet. De flesta frågor handlar om den mjuka slöjden och en minoritet om den hårda slöjden, ca 16 procent. Den absolut vanligast frågan som ställts de senaste åren är hur man blir av med en vävstol tätt följt av frågor om bygdedräkter.

Här hittar du snabbt svaren på de mest vanliga frågorna. Hittar du inte svaret på just din fråga e-postar du hej@slojdivastmanland.se så återkommer vi till dig så snabbt vi kan. Tack för din fråga!

Läs mer

Oavsett om du vill sälja eller skänka en vävstol är den första rekommendationen att du lägger upp ett inlägg i gruppen Vävtorget på Facebook. Bif bilder och ange till exempel vävstolstillverkarens namn, vävstolens bredd, antal trampor/skaft, beskrivning av eventuella tillbehör samt kontaktuppgifter. På Vävtorget eller via handelsplatsen Blocket får du en uppfattning av prisbilden på vävstolar och därefter kan du bestämma ett riktpris.

Du kan också ta kontakt med en av länets vävstugor och höra de har möjlighet att ta emot vävstolen. Vill du ge erbjudandet till länets samtliga vävstugor e-postar du Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, susann.leval@slojdivastmanland.se som gör ett gemensamt utskick.

Ta hand om virket
Om du inte efter ovanstående försök hittar nytt hem till din vävstol är ett annat alternativ att skänka vävstolen, som ofta är tillverkade av bra virke, till t ex en träslöjdare, en snickeriverkstad på någon av kommunernas mötesplatser eller till byggnadsvårdare till exempel via gruppen Byggnadsvård köpes-säljes-bortskänkes Västmanlands län på Facebook.

Du kan även höra med en skola i din närhet om slöjdlärarna är i behov av virke.

Du kan också kontakta länshemslöjdskonsulenten som kan förmedla kontakter till eventuella pågående virkesbehövande projekt.

Gruppen Näverns vänner på Facebook ingår i projektet Näverskogen finansierat av Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH. Näverskogen syftar till att bygga upp kunskap om nävertäkt hos skogsägare och skapa en plattform där skogsägare och potentiella näverköpare kan mätas. En näverförmedling helt enkelt.
I gruppen Näverns vänner lyfts den svenska näverns potential och avsikten är att sammanföra skogsägare med potentiella näveranvändare. Söker du näver kan du ställa frågor i gruppen.

På webbplatsen Folkdräktsmarknad kan du sälja och köpa bygdedräkter samt dräktdelar från hela Sverige. Folkdräktsmarknad är idag det största annonstorget för bygde- och folkdräkter i Sverige. Du också följa Folkdräktsmarknad på Facebook.

Västmanlands läns hemslöjdsförening drev under många år en hemslöjdsbutik i Västerås där de bl a sålde tyger och delar till bygdedräkter, materialsatser och nyskapande slöjd samt slöjd inspirerad av gamla slöjdtekniker. Butiken öppnade 1923 och stängde drygt 80 år senare, år 2004. Idag hittar du slöjd och hantverk i Norberg, Uttersberg och Surahammar samt ett mindre urval i Karlsgatan Butik i Västerås.

Abrahamsgården 
I Norberg hittar du Abrahamsgården Hantverk och Diversehandel med konst och hantverk samt presentbutik. Öppet alla dagar.

Galleri Astley
Hos Galleri Astley i Uttersberg hittar du en butik med konsthanverk. Mer information och öppettider hittar du på deras webbplats.

Galleri Linnegården
I Kärrgruvan i Norberg driver familjen Larsson-Wallén konst- och konsthantverksgalleri med butik. Mer information hittar du på Linnegårdens sida på Facebook.

Butik Stenhuset
Surahammars konst- och hantverksgille, driver en butik i Stenhuset på Ekängsvägen 5 i Surahammar där medlemmarna säljer sina föremål. Där hittar du bland annat mattor, vantar, sockor, mössor, smycken, keramik och läderarbeten. Öppet helger.

Karlsgatan Butik
På Karlsgatan 2 i Västerås med Västmanlands läns museum och Västerås konstmuseum hittar du Karlsgatan Butik med ett mindre urval av slöjd- och hantverk från länets näringsverksamma slöjdare. Mer information om öppettider hittar du på deras webblats.

Idag säljs slöjd och hantverk även via webbplatser, i webbutiker och sociala medier. Du hittar länkar till enskilda slöjdare och hantverkare i Västmanlands län på sidan Hitta slöjd och hantverk.

I Hemslöjdens Slöjdkalender hittar du de föredrag, kurser, workshoppar och prova-på-tillfällen som länets slöjd- och hantverksföreningar samt Västmanlands läns hemslöjdsförbund arrangerar.

Tillsammans anordnar Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening, Sala slöjd- och hantverksförening, Surahammars konst- och hantverksgille, Västerås slöjd- och hantverksförening samt länshemslöjdsförbundet över 200 aktiviteter varje år. Det betyder att du i snitt har möjlighet att slöjda i stort sett varannan dag under ett år. Du hittar också vårt utbud på våra sidor på Facebook och följ oss gärna!

Mer information om vår verksamhet och lokalföreningarna hittar du under rubriken Om oss.

Slöjdföreningen Tomasslöjden i Västerås erbjuder en mängd slöjdgrupper för dig som vill slöjda i trä. Föreningen har ca 75 medlemmar och har sin verksamhet i Tomaskyrkan, Cedergatan 1, Västerås. Det finns flera grupper:

  • Fem grupper måndag-fredag kl 8.00-12.00
  • Fyra grupper måndag–torsdag kl 12.00-17.00
  • Tre grupper tisdag–torsdag kl 18.00-21.00

I varje grupp ingår ca sju personer och som hjälper varandra med såväl slöjdtekniker som med användning av maskiner. En gruppledare är utsedd för varje grupp. Kostnad: 350 kr. Försäkring ingår.

Det är en fördel om du är medlem i Svenska kyrkan. Intresserad? Kontakta Christer Palmkvist 073–721 02 04 eller e-posta tomasslojden@gmail.com.

Sara Kånåhols, Kulturlagret plisserar kjolar på beställning i en plisseringsmaskin från 1860-talet. I projektet ”Plissera mera”, finansierat av Nämnden för hemslöjdsfrågor, söker Sara alla plisserade/goffrerade folkdräktskjolar som har funnits eller finns i Sverige samt information om hur de tillverkas och används.

Målet är att samla ihop och förmedla kunskapen om de plisserade/goffrerade kjolarna.

Kontaktuppgifter och mer information om projektet hittar du på webbplatsen Kulturlagret. Du kan också följa Sara Kånåhols på Facebook och Instagram.

Hemslöjdsbutiken i Västerås, som upphörde 2004, sålde tyger och delar till framförallt bygdedräkterna från Västerfärnebo och Möklinta. Efter att butiken upphörde är det svårare att få tag i framförallt tyger, men även vissa dräktdelar. Annonser, marknadstorg och kontakter är bästa sätten att få tag på tyger eller delar till bygdedräkter från Västmanlands län.

Tyger
På webbplatsen Folkdräktsmarknad kan du köpa tyg och dräktdelar från hela Sverige. Folkdräktsmarknad är idag det största annonstorget för bygde- och folkdräkter i Sverige. Du också följa Folkdräktsmarknad på Facebook. Du kan också höra med en vävstuga i din närhet om de har lokala kontakter att förmedla.

Sjalar
Sidensjalar till dräkter hittar du bland annat hos KA Almgrens sidenväveri och hos norska Tyrihans.

Strumpor
Strumpor till din dräkt kan du bland annat köpa i Sörmlands museums webbutik.

 

Det finns två fysiska butiker i Västmanlands län som säljer vävgarner, Mattvävsboden i Berg utanför Hallstahammar och Vävstugan i Vretberga utanför Arboga.

Mattvävsboden i Berg
I Mattvävsboden hittar du bra utbud av bland annat mattvarp, poppana, trasor och stränggarn samt vävredskap. Tillverkning av eget virkgarn. Brukar du åka på syfestivaler och mässor har du med all säkerhet besökt Mattvävsbodens monter.

Vävstugan i Vretberga
I Vävstugan i Vretberga hos Väv-Ulla hittar du bland annat vävtillbehör, mattvarp, vävgarner i bomull, lin, ull, cottolin, sisal samt lyxtrasor och krusgarn. Här hittar du ett stort utbud av garner från Garnhuset i Kinna samt stickgarner. Du kan också beställa varpflätor och solvnotor. Mer information och öppettider hittar du på Väv-Ullas webbplats.

Västmanlands läns hemslöjdsförbund följer Kemikalieinspektionens rekommendationer nedan i hur hantera äldre textilier som kan innehålla bekämpningsmedel. Du hittar mer information om kemiska ämnen i textil på Kemikalieinspektionens webbplats.

Äldre textilier kan innehålla bekämpningsmedel
Äldre garner och textilier av ull, till exempel filtar och mattor, kan ha behandlats mot mal och annan ohyra med DDT, Mitin, Eulan eller andra bekämpningsmedel. Dessa medel får inte längre användas på grund av sina skadliga effekter på hälsa och miljö. Observera att det finns nyare varianter av Eulan som är godkända i vissa EU-länder och som kan finnas i nyare textiler.

På äldre ulltextilier finns ofta en etikett där det framgår vilket medel som använts, men även textilier som inte är märkta kan ha behandlats. Det är svårt att bedöma hur mycket medel som finns kvar, eftersom textilen behandlades för många år sedan. För att undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan avråder vi från att ha äldre ylleprodukter i direkt kontakt med huden under lång tid och även undvika att låta barn använda dem, eftersom barn är extra känsliga. Om du vill behålla behandlade ylleprodukter kan du använda dem som dekoration.

Om du väljer att göra dig av med gamla yllefiltar eller yllemattor ska du lämna in dem som brännbart avfall på kommunens avfallsanläggning. Du ska inte lämna dem i textilåtervinningen eftersom målsättningen är att dessa ämnen ska försvinna ur kretsloppet för textil.

 

I Västmanlands län finns drygt ett tjugotal vävstugor, från Västerbykil i norr till Arboga i söder. Du hittar kontaktuppgifter till vävstugor i Västmanlands län här på webbplatsen. För att du enklare ska kunna välja vilken vävstuga som passar just dina behov finns bland annat uppgifter om typ av vävstuga, typ av vävstolar och tillgänglighet till lokalen.

Studieförbunden
Studieförbunden anordnar cirklar i vävning och du hittar länkar till samtliga studieförbund via Västmanlands länsbildningsförbunds webbplats.

Folkhögskolorna
Folkhögskolorna anordnar yrkesutbildning, distanskurser och sommarkurser i vävning. Du hittar hela utbudet på deras webbplats där du kan filtrera på län och kurstyp.

Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk
Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk anordnar läsårsutbildning i väv med möjlighet att göra ett gesällprov och få ett gesällbrev i handvävaryrket. De anordnar även distansutbildningar och sommarkurser.

 

 

Linneplagg
Tvätta ej varmare än 60 grader. Vid högre temperatur kan linfibern förstöras. Enkla linneplagg kan tvättas i maskin. När plaggen är nya bör de först ha legat i blöt i vatten innan de läggs i tvättmaskinen. Detta görs för att undvika veckbildning. Använd tvättmedel utan blekmedel. Ingen centrifugering. Varken under tvättningen i maskinen eller efter. Inte heller torktumling. Linneplagg med spetsar eller rikt broderade bör tvättas för hand på samma villkor. Förvara linneplagg ostrukna. Då gulnar de inte. Före strykningen stänkes plagget och får ligga över natten. Det blir då mer lättstruket.

Västar, livstycken, kjolar, förkläden, byxor och ytterplagg av hel- eller halvylle
Plagg som är helt i ylle eller som har lin- eller bomullsvarp och ullgarn till inslag behöver sällan tvättas om de vädras och borstas. Dessa tyger tål att vattentvättas men om man är osäker på om tyget är ordentligt pressat och linnefodret krympt innan sömnaden bör de kemtvättas och pressas.

Tvätt av skinnbyxor
Sämskade byxor tvättas i ljummet vatten med flytande såpa och använd mjuk borste eller gnugga med händerna. I sista sköljvattnet tillsätts lite såpa så att skinnet återfettas. Centrifugera ur vattnet. Vid torkningen stoppas plagget upp med frottéhanddukar. Töj och gnid skinnet under torkningen.

Tvätt av skinnlivstycken
Tvättas som skinnbyxorna under förutsättning att fodret är krympt. Finns det järntenar isydda bör de plockas bort före tvätten så att de inte rostar.

Vävda halskläden av lin och bomull
Tvättas som linneplaggen. Halskläden i lin kallmanglas. Halskläden av bomull kan strykas.

Broderade halskläden
Tvättas för hand. Blötlägg inte. Risk för färgfällning. Halskläden med broderi plantorkas med rätsidan upp. Vid plantorkning ”stryks” tyget fast med en natursvamp vid ett underlag som tål fukt.

Halskläden av siden
Tvätta för hand och använd tvättmedel för siden. Blötlägg inte. Skölj väl och torka plant.

Stycken; tyll och knypplade
Tvättas för hand i högst 60 grader. Skölj väl. Torka plant.

Strumpor av ylle
Strumpor av helylle behöver inte tvättas efter varje användningstillfälle utan det räcker med vädring. Handtvätt i 40 grader varmt vatten med ett tvättmedel för ylletvätt. Skölj noga och centrifugera helt kort. Häng på tork.

Låt alltid plaggen hänga framme efter användning för att vädra ur. Använd inte plast eller plastpåsar till dräktförvaring. Förvara dem istället i tygpåsar för det som hänger och i gamla lakan eller handdukar för det som ligger. Allt ska förvaras mörkt och inte för varmt.

  • Linneplagg förvaras liggande och ostrukna.
  • Kjolar hängs på kjolgalge. Livkjolar, klänningar och tröjor hängs på galgar. Galgens längd ska motsvara plaggets axelbredd och det ska gärna vara breda och klädda galgar.
  • Byxor viks med sidsömmarna mot varandra och förvaras liggande eller hängda på byxgalge.
  • Livstycken förvaras liggande med avigsidan ut.
  • Halskläden förvaras rullade på en papprulle klädd med tubgas för att undvika vikveck.
  • Bindmössor förvaras i lagom stor kartong eller låda. Stycken förvaras liggande.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå