Hem / Dräkter / Irsta socken

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

En kvinnlig bygdedräkt för Irsta socken var färdig att börja användas 1989. Dräkten är fritt skapad av en grupp kvinnor i Irsta socken och bland annat har inspiration till dräktens broderier hämtats från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka.

Tillbaka

Länets yngsta kvinnliga dräkt från Irsta socken är använd sedan 1989.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Inga bekräftade uppgifter finns om kända originaldelar eller förlagor.

Överdel: Vitt bomullstyg i tuskaft. Halssprund och krage med trådknapp och knapphål. Ärmlinning med sydda nuggor i ytterkanten. Knapphål på var sida om sprundet. Knäpps med länkknappar.

Livkjol: Grönt ylletyg i kypert. Söm fram och bak och sprund i sömmen fram. Slätt parti fram och stripade rynkor mitt bak och för övrigt lagda veck. Häktas ihop med hake och hyska. Livet är fodrat med bomullstyg i tuskaft. Snöras ihop framtill med en grön snodd som träs igenom fyra par tennmaljor.

Förkläde: Vintervit ylleflanell. Fodrat med tyg i viskos i samma färg. Broderad med moulinégarn i olika färger och vitt silkegarn. Lagda veck. Till linning, och att knyta förklädet med, ett vävt band med ullgarn i vitt och två gröna nyanser till varp och lingarn till inslag.

Strumpor: Vita.

Skor: Svarta med spänne av silver.

Huvudbonad: Bindmössa klädd med grön duchesse med eller utan kedjesömsbroderi i silke i olika färger. Rosett bak av mönstrat sidenband. Stycke i linne med knypplade spets.

Halskläde: Samma ylleflanell som till förklädet. Broderas med moulinégarn i blått, grönt, gult, rosa och lila i olika nyanser och vitt silkegarn. En smal fåll runt om. Fodrat med samma tyg som förklädet.

Kjolväska: Samma tyg som i livkjolen och fodrad med grön duchesse. Broderad med grönt och naturvitt moulinegarn och vitt silkegarn. Samma ylleband som till förklädet kantar väskans sprund och används också till att knyta väskan runt midjan.

Smycke: En brosch av silver föreställande en mistel.

Ytterplagg: Svart ylletyg. Ärmlös kappa med ståndkrage och stolpfickor. Fodrad med mörkgrönt tyg av viskos. Häktas ihop med en ”Mariaros” av silver komponerad av Sven Roos.

Fler bygdedräkter

Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer
Kvinnlig dräkt Munktorps socken

Munktorps socken

Källa prosten Axelsson

Den kvinnliga Munktorpsdräkten presenterades första gången 1955. Prosten Axelssons klädedräktsbeskrivning var en viktig källa i dräktarbetet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå