Hem / Dräkter / Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Det är okänt exakt när den manliga Malmadräkten togs fram av Västmanlands läns hemslöjdsförening på 1920-talet. Dräkten bygger på den långrock, skinnbyxor, väst och snösockor som då fanns i Västmanlands fornminnesförenings samling. Dessa plagg kom alla från Fettsta gård i Malma socken. Malmadräkten var fram till mitten av 1950-talet den enda manliga bygdedräkten i Västmanlands län. Denna dräkt har under lång tid kallats för Bro-Malmadräkten vilket kan bero på att Bro och Malma kommuner slogs ihop 1939 och att man allmänt talar om Bro-Malma.

Tillbaka
Manlig dräkt Malma socken

Länets första manliga dräkt är från Malma socken och har använts sedan 1920-talet.

Manlig dräkt

Bevarade originaldelar: Skjorta, privat ägo, Munktorps socken. Väst, Västmanlands läns museum. Byxor, Västmanlands läns museum. Långrock, Västmanlands läns museum.

Skjorta: Vitt linnetyg i tuskaft. Trekantigt halsspjäll och halssprund fram. Krage med knapphål på var sida om sprundet. Ärmspjäll. Ärmlinningen har knapphål på var sida om sprundet. Kragen och ärmlinningarna hålls samman med bomullsband eller länkknappar i mässing.

Byxor: Sämskskinn. Knäbyxa med bred lucka. Livgjorden är fodrad med linnetyg i tuskaft. Knappar och knäspännen av mässing.

Väst: Framstyckena är vävda i inslagsrips med oblekt bomullsgarn till varp och brungrönt, vitt, rosa, grönt, rött och gult bomullsgarn till inslag. Ryggstycket är av oblekt linnetyg i tuskaft. Framstyckena är fodrade med oblekt linne i tuskaft. Ståndkrage och stolpfickor. Klädda knappar i dubbla rader, sex på var sida.

Strumpor: Grå.

Skor: Svarta med plös.

Huvudbonad: Svart hatt.

Halskläde: Tryckt bomullstyg eller mönstrat siden.

Långrock: Brunsvart vadmalstyg vävt i tuskaft. Ståndkrage och skört bak. Fodrad med bl a oblekt linne och ett halvylletyg med oblekt linvarp och entrådigt ullgarn i mörkbrunt, grönt, beige och orange till inslag. Båda tygerna är vävda i tuskaft. Häktas ihop fram med hyskor och hakar. En ficka i bakstyckets ryggskört. Klädda knappar vid ärmsprundet.

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer
Kvinnlig dräkt Munktorps socken

Munktorps socken

Källa prosten Axelsson

Den kvinnliga Munktorpsdräkten presenterades första gången 1955. Prosten Axelssons klädedräktsbeskrivning var en viktig källa i dräktarbetet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå