Hem / Hem / Brodera vävsöm

Brodera vävsöm

Vävsöm är en mycket gammal teknik som har broderats i århundraden inte bara i Sverige utan även i övriga Europa samt i Asien och Sydamerika. Vad är utmärkande för vävsöm? Avsikten var att mönstret skulle se vävt ut. Vävsöm är den samlande benämning för ett broderi med förstygn utfört med nål och tråd.

I Kalmar län gjordes en inventering i samband med en hemslöjdsutställning i Borgholm i början av 1900-talet. I inventeringen, som i källorna beskrivs som omfattande, framträdde den öländska särarten i den textila slöjden i ryor, krabbasnårstäcken och kuddar med vävsöm.

Varför vävsöm? Det gällde att nyttja arbetstiden på bästa sätt och när det inte var möjligt att ta med vävstolen fann man sätt att efterlikna det vävda genom att brodera. Kvinnorna på norra Öland hade med sig sina broderier ut när de skötte djur, åker och kalkugn. Med nål och tråd skapade de ett broderi i vävsöm som såg ut att vara vävt. Ett broderi var enkelt att ha med sig ut och kvinnorna kunde använda sin tid effektivare.

Vi har broderat vävsöm
Föremålen som visas nedan är broderisatser producerade av Kalmar läns hemslöjdsförening med mönster bearbetade av Rita Sehlstedt och broderade av medlemmar i slöjd- och hantverksföreningar i Västmanlands län.

Vill du brodera vävsöm?
Du kan köpa broderisatser i bl a vävsöm från Kalmar läns hemslöjdsförening. Du hittar hela utbudet på deras webbplats samt information om hur du beställer.

 

Mer information om vävsöm

Vävsöm på Digitalt museum
På Digitalt museum, sökord vävsöm hittar du bl a förlagan till kudden från Halltorps socken, Kalmar län och en hel del andra föremål som du kan hämta inspiration ifrån till egna broderimönster som t ex bänkdynor, stolsdynor och täcken.

Vävsöm på Pinterest
Pinterest, sökord vävsöm hittar du ett par anslagstavlor med rubriken Vävsöm med spännande bilder och mer information. Bilder från olika tidsepoker och länder.

Vävsöm sökmotorer
Vill du inspireras av bilder på vävsöm via till exempel Google eller annan sökmotor? Saknar du sökord på andra språk? Prova att söka på german brick stich (engelska), kogin (japanska) eller smøyg (norska).

Vävsömsbroderi

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå