Hem / Hem / Nålbindning

150 nålbundna provbitar

Nålbindning är samlingsnamnet för flera tusen stygn som sys med hjälp av garn och en nål. Nålbindningsstygnet utgörs öglor som sys på olika sätt i varandra och som binds samman med föregående rad på olika sätt. Endast en handfull sammanbindningar har dokumenterats och beskrivits.

Ingela Andersson Lindberg, medlem i Västerås slöjd- och hantverksförening har nålbundit och analyserat cirka 150 provlappar med syftet att undersöka hur många typer av sammanbindningar det finns och hur olika sammanbindningar ändrar nålbindningens struktur med samma typ av stygn som utgångspunkt.

Ingela Andersson Lindberg presenterade sin forskning i en artikel om nålbindning på en internationell hantverkskonferens, The Biennial International Conference for the Craft Sciences på Hantverkslaboratoriet i Mariestad den 20-22 september 2023.

Notationssystem möjliggör analys
Eftersom antalet identifierade möjligheter var större än förväntat, beskriver författaren i sin artikel även ett notationssystem som gör det möjligt att analysera och jämföra de olika sammanbindningarna. Notationen är utformad ur en nålbindares synvinkel och beskriver hur sammanbindningarna görs. Detta kommer att göra det möjligt både att bättre beskriva befintliga nålbundna sammanbindningar och att skapa nya nålbundna stygn och texturer.

Vetenskaplig artikel om nålbindning
Artikeln är vetenskapligt granskad och du hittar artikeln i sin helhet, Nålbindning connections – making, mapping and describing connections, på FormAkademisk webbplats.

Artiklar om hantverk och slöjd

De artiklar som presenterades vid den internationella konferensen om hantverk, The Biennial International Conference for the Craft Sciences, på The Craft Laboratory i Mariestad den 20-22 september har publicerats på onlineforumet FormAkademisk.

Artiklar om hantverk
Du hittar många andra artiklar om hantverk på FormAkademisk webbplats om bl a korgar, klinkerbåtar, broderade fingervantar, tiny house och att väva med tagel.

FormAkademisk är ett onlineforum öppet för publicering av forskning inom design och designdidaktik på alla utbildningsnivåer. Alla artiklar som skickas in genomgår en redaktionell kvalitetsbedömning och alla publicerade manuskript har genomgått redaktionell bearbetning. FormAkademisk har som mål att bli Nordens viktigaste professionella forum för design- och designdidaktisk forskning och kvalitetsutveckling. Onlineforumet drivs av Oslo universitetsbibliotek.

 

 

Nålbundna vantar av Ingela Andersson Lindberg.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå