Hem / Notiser / Projektet 1 kvm lin

1 kvm lin i Västmanland

I hela landet deltar närmare 5 500  odlare i projektet 1 kvm lin. I Västmanlands län, från Hökmora i norr till Lunger i söder, medverkar ca 150 personer till ett blåare odlingslandskap och vill lära mer om frö till färdig textil. Det odlas i pallkragar och land i privata trädgårdar, förskolor, kring hembygdsgårdar och konsthall. I både stad och land.

I Västmanlands län kommer vi att arbeta med projektet även under 2022 och länets slöjd- och hantverksföreningar ordnar löpande aktiviteter på lintemat. Aktiviteterna hittar du dels här på webbplatsen, dels i Hemslöjdens Slöjdkalender samt på Västmanlands läns hemslöjdsförbunds sida på Facebook.

Hemslöjdens webbplats publiceras också information löpande om projektet där du bl a kan läsa spännande linbrev med olika teman. Följ gärna projektet på Facebook och dela med dig av dina erfarenheter!

2 kvm lin i Norberg
Konstfrämjandet i Västmanland deltar i den interregionala konstsatsningen Skogen mellan oss och deltar också i projektet 1 kvm lin. Under maj månad smygstartar de programmet En konsthall i skogens kant med en sådd av 2 kvm lin utanför och i samarbete med Galleri Norberg. Linet kommer att skördas i slutet av september i samband med utställningen Skogstorg. Med linet som utgångspunkt hoppas de samla berättelser och diskussioner om sådd, odling, det textila materialet, materialitet, växande, samverkan, skala, historia och framtid.

#1kvmlin2021

Program 1 kvm lin Västmanland

Odla spånadslin med Birgitta

Birgitta Andersson, vice ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund och ordförande i Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk ekonomisk förening deltar i projektet 1 kvm lin. Under våren sådde Birgitta två omgångar lin, en tidig och en senare sådd hemma på Ängeby gård utanför Köping.

Birgitta publicerar löpande inlägg på förbundets sida på Facebook där du också kan ställa frågor. Bästa odlingstips? Rensa så tidigt som möjligt! Erfarenheter av att odla i zon 3? Bra växtkraft trots en sovande katt mitt i linodlingen!

Följ Birgittas linodling!

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå