Hem / Notiser / Program 1 kvm lin

Program 1 kvm lin

Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening, Sala slöjd- och hantverksförening, Surahammars konst- och hantverksgille, Västerås slöjd- och hantverksförening och Västmanlands läns hemslöjdsförbund arrangerar programaktiviteter i projektet 1 kvm lin och nedan hittar du ett sammanställt program för Västmanlands län.

Du hittar alltid våra programaktiviteter i Hemslöjdens Slöjdkalender, Västmanlands läns hemslöjdsförbunds webbplats och via våra sidor på Facebook! Programmet uppdateras löpande. Välkommen till en hållbar värld!

 

Aktuella evenemang

Inga aktuella linaktiviteter just nu och vårens program publiceras i början av 2022. Du kanske har färdighäcklat lin och vill prova på att spinna redan nu? På Skansens kanal på You Tube hittar du pedagogiska filmen Lär dig spinna lin på spinnrock (8:42 min). Så ses vi till våren!
#1kvmlin2021

 

Tidigare evenemang

Söndag den 24 oktober kl 15.00-16.30. Insläpp från kl 14.30.
DIGITALT FÖREDRAG: Om det nyttiga linet med Anna Karin Reimerson
Plats:
digitalt via Teams och länk till föredraget hittar du via rubriklänken ovan
Arrangör: Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
Kostnad: Kostnadsfritt.
Övrigt: Rigga bekväm sittplats och ladda med gofika!
Anna Karin Reimerson, tidigare länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund berättar i sitt digitala föredrag om det nyttiga linet i Västmanlands län från 1800-talet fram till idag. En spännande tillbakablick av linets betydelse i länet och om linet i Västmanlands läns hemslöjdsförenings verksamhet. Olga Anderzon, dåvarande hemslöjdskonsulent var också aktiv i Sveriges Allmänna Linodlingsförening under närmare 35 år. En tidsresa på 100 år under ca 1 timme! Efter föredraget finns möjlighet att ställa frågor.

Söndag den 26 september kl 11.00-16.00
HÖSTFEST MED BEREDNINGSTRÄFF: Ta hand om ditt lin
Plats:
Vallby Friluftsmuseum, Skerikesvägen 2.
Arrangör: Västerås slöjd- och hantverksförening i samarbete med Vallby Friluftsmuseum.
Kostnad: Ingen avgift.
Obligatorisk föranmälan: E-posta karin.assarsson.oom@gmail.com.
Sista anmälningsdag: Söndag 19 september.
Vallby Friluftsmuseum firar sin traditionella höstfest söndagen den 26 september kl 11.00-16.00. Västerås slöjd- och hantverksförening kommer att tillsammans med Folkdansgillet att ha en beredningsträff där du kan prova på att bråka, skäkta, häckla och spinna av Vallbys färdigrötade lin vid Norrsyltagården. Vi börjar med genomgång av stationerna och sen jobbroterar vi. Vi jobbar 11-16 vid vackert väder och 11-14 om det är kallt. Klä dig varmt och gammaldags som i början på 1900-talet. Vill du lära dig att bereda lin och vara en del av arbetslaget som visar för besökare på Vallby hur man gör, så anmäler du dig till Karin Assarsson Oom.

Onsdagen den 15 september kl 18.00–20.30
SLÖJDKAFÉ: Gör kransar av lin, rönnbär eller annat material
Plats: Stenhuset, Ekängsvägen 35, Surahammar.
Arrangör: Surahammars konst- och hantverksgille.
Övrigt: Alla är välkomna men barn under 10 år i sällskap med vuxen. Fika till självkostnadspris. Hantverksbutiken och smedsbostaden är tillgängliga att besöka. Möjlighet att se pågående utställningar. Aktuell information finns på Stenhusets Facebook-sida.

Tisdagen den 7 september kl 18.30–21.00
PROVA PÅ: Repa, spinna och lära av varandra
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Lysgränd 1, Västerås
Arrangör: Västerås slöjd- och hantverksförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Kostnad: Ingen avgift.
Obligatorisk föranmälan: E-posta karin.assarsson.oom@gmail.com.
Sista anmälningsdag: Måndag 6 september.

Vår första hantverksträff går i linets och spinningens tecken. Ta med dig lite av ditt ryckta lin så får vi jämföra. Om linet är torrt så kan du repa ditt lin på en bärplockare eller en linrepa. Vi har sländor och spinnrockar och häcklat lin så du kan prova på att spinna. För säkerhets skull har vi ull också om du tycker linet är svårt att spinna. Vi har färdigt lingarn och färdiga linprodukter att visa. Om du har hemspunnet lin eller hemvävda linprodukter som du vill visa så ta gärna med. Vi lär av varandra. Välkommen! Hälsar Västerås slöjd- och hantverksförening

Lördag 4 september Hemslöjdens dag
TEMA LIN: I KÖPING, HEBY, SURAHAMMAR OCH VÄSTERÅS
På Hemslöjdens dag lördagen den 4 september erbjuder slöjd- och hantverksföreningarna i Västmanlands län aktiviteter för hela familjen! Temat för dagen är lin och ull. Det finns mycket att se, lära och upptäcka på nedanstående platser. Ingen anmälan och aktiviteterna är kostnadsfria. Välkommen att fira Hemslöjdens dag med oss!

PROGRAM VÄSTMANLAND
ABRAHAMSGÅRDEN I NORBERG KL 12.00-15.00
PLATS: Abrahamsgården, Fagerstavägen 10-12. ARRANGÖR: Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening.
TEMA ULL: Visning av kardning, spinning, tovning samt nålbindning och stickning. Möjlighet för hela familjen att prova på.

HEMBYGDSGÅRDEN I HEBY KL 12.00-15.00
PLATS: Västerlövsta hembygdsgård, Sorterarevägen 22, Heby. ARRANGÖR: Sala slöjd- och hantverksförening.
TEMA LIN: Utställning, beredning av lin, broderi på linne, sticka med lin, lin som eternell och knyppling. Försäljning av kaffe/te och våffla.

STENHUSET I SURAHAMMAR KL 13.00-17.00
PLATS: Stenhuset, Ekängsvägen 5, Surahammar. ARRANGÖR: Surahammars konst- och hantverksgille.
TEMA ULL MED EV LINRYCKNING: Hantverksaktiviteter för hela familjen med bl a tovning och spinning samt sagoläsning för barn av ”Pelles nya kläder”. Ett nomadtält eller jurta som den också kallas är tillfälligt uppställd utanför Stenhuset som är tillverkad av medlemmar i länets slöjd- och hantverksföreningar under 1990-talet.

I caféet har utställningen Ull vernissage med bl a fällar, garn, tovat, stickat, virkat, nålbundet och vävt. Dessutom visas Britta Jacobssons tovade bildsvit ”Pelles nya kläder”. Om vi inte hunnit rycka vår kvm lin tidigare, kommer vi även att göra det under dagen. Vernissage i konsthallen av ”Eco of Space” av Jarl Hohenthal med hytta i Dalsbruk i Finland som visar sin glaskonst. Konstnären närvarar.

ULLBODEN I KÖPING KL 10.00-14.00. Deltar i live-sändning där Hemslöjden inviger nationella temadagen kl 11.00.
PLATS: Utanför Ullboden, Scheelegatan 6. ARRANGÖR: Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening i samarbete med Sommarbackens Ullbod.
TEMA ULL OCH LIN: Visning av kardning, spinna på slända, nåltovning och tvåändsstickning. Möjlighet för hela familjen att prova på. Visning av lin i olika beredningsfaser och information om projektet 1 kvm lin.

VALLBY FRILUFTSMUSEUM I VÄSTERÅS kl 11.00-15.00
PLATS: Vallby Friluftsmuseum, Skerikesvägen 2. ARRANGÖR: Västerås slöjd- och hantverksförening.
TEMA ULL OCH LIN PLUS TRÄ: Prova på för hela familjen att spinna ull och lin, tova och tälja i färskt trä tillsammans med medlemmar ur Västerås slöjd- och hantverksförening. Sista tillfälle att se och prova på att väva i två maratonvävar som turnérat runt i länet under pandemivåren 2021.

Tisdag 31 augusti kl 18.00-20.00
UTOMHUSTRÄFF: Om lin och linberedning
Plats:
Malmberga gravfält, Malmberga 125, 736 92 Kungsör
Arrangör: Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening.
Kostnad: Ingen avgift.
Obligatorisk föranmälan och mer information: Kontakta Emelie Bergenmark 070-310 98 38.
Sista anmälningsdag: Måndag 30 augusti. Begränsat antal platser.

Varmt välkommen till en utomhusträff om lin och linberedning! Nu bjuder Köping- Arboga, Kungsör slöjd- och hantverksförening in till en träff där vi under lättsamma former lär oss av varandra och byter erfarenheter om de olika stegen i linprocessen – hur man gör om man vill ta tillvara det lin som odlats och kanske till och med göra lingarn, eller en alldeles egen handduk!

Under kvällen får vi information om projektet 1 kvadratmeter lin och får ta del av en berättelse om kulturlandskapet vi befinner oss i, och dess långa tradition av textilhantverk och linodling. Därefter finns det tid att fika, samtala och umgås och kanske också själv prova på något steg i linberedningsprocessen! Föranmälan krävs, läs mer nedan.

Inriktningen för träffen är kunskapsutbyte, men det finns möjlighet att se några olika traditionella linredskap och själv prova på. Har du eget lin som är färdigt att repas eller bråkas, eget lingarn eller kanske egenvävt lintyg – ta gärna med det!

Tänk på kläder efter väder och stadiga skor då terrängen är lite kuperad hagmark med stenar och gräs. Det är en uppförsbacke till samlingsplatsen där några sittplatser kommer att finnas, ta gärna med egen camping-/fällstol om du har möjlighet. Ta med eget fika efter önskemål! Välkomna! Hälsar Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening.

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå