Hem / Notiser / Odla lin med Birgitta

Odla lin med Birgitta

Namn: Birgitta Andersson.
Familj:
Make, tre söner med familjer.
Yrke: Tidigare regionråd Region Västmanland, nu pensionär.
Uppdrag: Vice ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund, ordförande i Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk ekonomisk förening samt en del politiska uppdrag.
Bor: Ängeby gård strax utanför Köping.
Odlingszon: 3.
Aktuell: Deltar i projektet #1kvmlin Västmanlands län.
Bästa odlingstips: Rensa så tidigt som möjligt.

 

Berätta om din erfarenhet som odlare och om din 1 kvm lin!
– Jag har aldrig odlat lin tidigare men har alltid odlat grönsaker och är intresserad av trädgårdsskötsel. Skaffat ett växthus som pensionär som ger lite guldkant på odlingsarbetet. Att delta i projektet 1 kvm lin kändes naturligt och har nu 2 kvm lin som växer och frodas.

Vad är det absolut bästa med att odla?
– Att se hur ett frö gror och en planta växer till sig är lika fantastiskt varje år. Ett litet linfrö som växer upp till en planta som är en meter hög med sina himmelsblåa blommor är som ett under. Hämta in nyupptagen potatis, plocka sallad direkt i skålen och fylla på med egna tomater, gurka, lök, morötter, bönor och mycket mycket mer är livskvalitet av högsta klass.

Vad har du använt för knep för att få ett fint långt spånadslin?
– Jag har nog inte gjort något annat än det jag brukar när jag odlar. Bearbeta jorden, lagom med gödning, så enligt rekommendationer, vattna, rensa och hålla katten borta som verkar gilla att lägga sig mitt i linet.

Vad ser du framemot mest i linprocessen?
– Det ska bli spännande att få lära sig hur hela linprocessen går till. Alla moment som jag har hört talas om men aldrig prövat. Den gamla folkvisan ”Nu ska vi skörda linet idag, häckla det väl och spinna det bra…” säger lite om hur det går till.

Hur ska du använda ditt lin?
– Jag får se om det blir några lintrådar först och hur mycket det blir. Kanske räcker mina 2 kvm till en liten disktrasa.

 

Följ Birgittas linodling via hennes dagbok som du dels kan läsa nedan, dels på Västmanlands läns hemslöjdsförbund och projektet 1 kvm lin på Facebook. I sociala medier kan du även ställa frågor och följa linodlare i hela Sverige.

Du hittar också en intervju (1:10 min) med Birgitta på P4 Västmanland med rubriken Hemslöjdsförbundet vill öka intresset för linodling. Intervjun sändes den 2 augusti 2021.

Du hittar ett sammanställt program 1 kvm lin för Västmanlands län som arrangeras av länets slöjd- och hantverksföreningar samt Västmanlands läns hemslöjdsförbund. Programmet uppdateras löpande och projektet kommer att fortsätta i vårt län under 2022.

#1kvmlin2021

 

Birgitta Andersson i sitt växthus, Ängeby gård, Köping.
Birgitta Andersson linodling 6 juli

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå