Hem / Projekt / Slöjda ett luffarschack

Slöjda ett luffarschack

Ett spel som är roligt att spela tillsammans och lätt att göra är luffarschack eller tre-i-rad. Här har Kerstin Hammarsson gjort ett luffarschack av kläde, pinnar och garn.

Ta en bit kläde där du med förstygn/upp-och-ned stygn syr en spelplan. Spelplanen är 3X3 rutor. Klipp ut fyrkanter av kläde i en annan färg och sy fast i rutorna så att det blir schackmönstrat.

Spelpjäserna gör du genom att borra hål i 6 trästumpar. Tälj ur toppen något. Gör en garnboll och sätt fast i toppen genom att dra igenom ändarna genom hålet på spelpjäsen.

När detta är klart är det bara att börja spela! Det gäller att få tre i rad. En spelare börjar med att sätta ut sin pjäs, sedan sätter den andre ut sin. Själv vill man få tre i rad och förhindra motspelaren att uppnå detta. Spelar båda korrekt går det inte att vinna! För att göra det lite roligare och klurigare kan man spela med tidspress, ett drag måste ske inom tio sekunder t ex.

Text och bild: Hillevi Skoglund, Västarvet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå