Hem / Slöjdhandledarutbildning / Ioannis Papadonikolakis

Möt Ioannis Papadonikolakis, Surahammar

Ioannis Papadonikolakis, Surahammars konst- och hantverksgilleAKTUELL: Går just nu Slöjdhandledarutbildning, steg 1 på Upplandsmuseet.
FÖRENING: Surahammars konst- och hantverksgille.
UPPDRAG: Styrelseledamot, fotograferar och sköter livesändningar från utställningar, förvaltning av föreningens sociala medier osv.
YRKE: Privatanställd.

 

– Det jag gillar med slöjd och hantverk är hela skapandeprocessen från början till slut. Där blir skaparens fantasi till praktik och betraktaren kan läsa den konstnärliga tanken och uttrycket helt enkelt genom att titta på resultatet.

 

Berätta hur du kommer att använda dina kunskaper som slöjdhandledare!
– Genom att stimulera barn att använda sina förmågor och sin fantasi så att de vill och törs skapa. Det kan man göra med inspirerande och originella slöjdiga idéer som jag kommer att förmedla till dem för att väcka deras intresse så att de kan utveckla sin egen fantasi i sin slöjd.

Hur kommer er förening att satsa på området barn och unga?
– Vi planerar att starta slöjdträffar med småbarnsfamiljer en eller två lördagar i månaden. Målet är att stärka relationen mellan föräldrar och barn genom att de får möjlighet att göra något roligt och kreativt tillsammans. Föreningens ambition är att nå en yngre publik och arrangera aktiviteter över generationsgränserna både inom slöjd och konst eftersom vi har båda formerna i vår förening. På så sätt för man över kunskap, utvecklas och får många olika perspektiv. Vi gör viss verksamhet för barn och unga idag där jag bland annat har haft workshoppar i nåltovning. Föreningen har också utställningar där högstadieelever från Hammarskolan i Surahammar visar upp sina verk.

Varför är det viktigt att satsa på barn och unga tycker du?
– Att erbjuda slöjd till barn och unga har riktigt stora fördelar! Det första är att barn utvecklar uttrycket, kreativiteten och hur de ska förmedla det som finns i deras fantasi. Detta kan vara en fördel för dem när de till exempel behöver tänka för att lösa ett problem. Det andra är att koncentrationen förbättras. De lär sig att lyssna på läraren och försöker slutföra resultatet av sitt arbete. För det tredje är det många gånger slöjden kräver samarbete. Att genomföra dessa aktiviteter i grupp ökar ansvarskänslan och kommunikationen. Genom slöjdaktiviteterna utvecklar barnen färdigheter och förmågor som de har nytta av hela livet. Slöjden är en viktig sysselsättning eftersom varje skapelse är unik och så utvecklas människans unika förmågor.

Vad är drömläget för föreningens barn- och ungdomsverksamhet?
– Att få lära ut och utveckla det unika med slöjden tillsammans med barn i en tid där de riskerar att bli beroende av datorer, plattor och telefoner som lockar med snabba klick. Det är viktigt att visa glädjen och fördelarna med slöjd för kommande generationerna och att inte förlora den mänskliga kontakten och med det unika. Å andra sidan bör inte den tekniska utvecklingen demoniseras eftersom den med rätt användning erbjuder många positiva saker för mänskligheten. Och kan vara ett komplement till den fysiska slöjden.

Ditt bästa slöjdtips till vuxna som vill slöjda med barn?
– Att först ta reda på hur viktig relationen med handgjort skapande och konsten är för barnets utveckling. Målet är inte att barnet ska bli en professionell konstnär utan att spendera sin tid med att ha roligt och vara kreativ. Att känna sig nöjd med sig själv. Speciellt när barnet hör andras vänliga ord som ”bravo” får hen ännu mer självförtroende och törs tro på sina förmågor. Vuxna med tålamod och förståelse bör vägleda barn i att nå målet. Slöjden är en process och inte bara ett resultat.

 

Följ Surahammars konst- och hantverksgille på Facebook
Besök Surahammars konst- och hantverksgilles webbplats
Läs mer om Ioannis Papadonikolakis

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå