Hem / Notiser / Program 7 kg järn+

Program 7 kg järn+

Utställningarna innehåller flera filmer om smidesprocessen och under hösten hålls föredrag och workshoppar samt en slöjdklubb om åtta träffar för barn 7-14 år i Perspektivet, plan 2 i Kulturhuset i Hallstahammar. Skolvisningar, lärarhandledningar och gruppvisningar bokas med kulturutvecklare Åsa Lundqvist via asa.lundqvist@hallstahammar.se. Öppettider hittar du på Hallstahammars kommuns webbplats.

Lördag 2 oktober kl 10.30-13.00
Start av Slöjdklubb med åtta träffar under ledning av Gittan Wallin Wester, slöjdpedagog. Vid åtta tillfällen i Slöjdklubb 2021-2022 på Kulturhuset i Hallstahammar slöjdar du i naturnära material och får använda din fantasi.
Sista anmälningsdag 30 september. FULLBOKAD! (2021-09-29).

Lördag 16 oktober kl 10.30-13.30
Workshop Känn på metalltråden med Åke Frodin, trådslöjdare, Köping. I den här workshoppen får du prova på att skapa egna alster av bl a järntråd. Du kan med inspiration utifrån de föremål Åke visar och berättar om göra enklare bruksföremål eller skapa fritt. Väljer du att skapa fritt kan du också hämta inspiration från pågående utställningen 7 kg järn+.

Lördag 27 november kl 12.30-13.30
Föredrag Tråd som tråd och vägen dit med Linnea Lindgren, järnsmed, Ferrum Borealis Konst- och brukssmide berättar om vägen in i smidet, att befinna sig i rollen som smed och om att knyppla i glödande järn. En gränsöverskridande föreläsning om att våga pröva och se vad som händer.

Lördag 11 december kl 13.30-14.30
Föredrag och prova på Knyppla med metalltråd med Sam Jakobsson, knypplare som berättar om knyppling i allmänhet och vad du kan knyppla med metalltråd i synnerhet. Sam kommer att visa redskap och berätta om skillnaden mellan att knyppla med lintråd och metalltråd. Du kommer också att få möjlighet att prova på grundrörelserna. Ett inspirerande föredrag med möjligheter att prova på för dig som vill öppna dörren till en ny kreativ och rolig värld!

 

Finissage lördag den 11 december klockan 10.00-14.00. Utställningarna visas i samarbete mellan Hallstahammars kommunVästmanlands läns hemslöjdförbundStiftelsen Upplandsmuseet och Sörmlands museum.

7 kg järn+

Tre spännande utställningar om järn visas den 4 september till 11 december på Kulturhuset i Hallstahammar. I utställningarna kan du se konst- och brukssmide och uppleva smedernas kärlek till sitt hantverk. 

7 kg järn
En utställning där nio stycken svenska smeder har skapat fantastiska skulpturer utifrån samma ämne: en sju kilo tung järnkub. I utställningen delar de med sig av processen och arbetet runt sina verk. Resultatet blir nio olika berättelser och nio unika konstverk.

Utställningen 7 kg järn är framtagen i samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna på Stiftelsen Upplandsmuseet, Dalarnas hemslöjdsförbund och Region Gävleborg.

Vad händer om ingen längre kan?
I utställningen visar två mästersmeder, Torsten Almén, Eskilstuna och Jussi Hynynen, Kungsör, fram skönheten i skickligt framtagna bruksföremål. Utställningen ta upp frågan om vad som kan hända om dessa kunskaper dör ut och ingen lägre vet hur man gör.

Delen om smide ingår i den större utställningen Vad händer om ingen längre kan? som är producerad av Sörmlands museum där också en brickväverska, svarvare, korgslöjdare, kakelugnsmakare och en träslöjdare från länet berättar om sina respektive hantverk.

Lokalt lekfullt smide 
Smeden Henke Levay, Ramnäs ställer ut fyra lekfulla skulpturer på ett sagoaktigt tema på Hallstahammars barnbibliotek.

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå