Hem / Projekt / Väv en väska

Väv en väska

På många vindar och källare står det en liten barnvävstol. Ta fram den och väv en enkel liten axelväska.

Har du inte tidigare vävt i vävstol finns flera handböcker som beskriver vävstolens olika delar. Tidskriften Hemslöjden nr 4 2008 ger också tips om vävning i barnvävstol.

Beskrivningen är avsedd för barnvävstol, men går lika bra att väva i vävstol. Hur och med vilket material du dekorerar kan varieras i det oändliga. Ta papper, tagel, lingarn, ullgarn, bomullsgarn, silke, knappar, pärlor eller tygremsor. Det fiffiga är den enkla lösningen med monteringen i sidorna. Väv en väska i taget på barnvävstolen.

Material:
Liten barnvävstol med sked och solv
Varpgarn: Bockens bomullsmattvarp 12/6 från Holma Helsingland
Inslagsgarn: Bockens mattlin 4/6 från H H
Garnsticka Strumpsticka nr 6
Sax Måttband Synål och tapisserinål utan udd
Lintråd i samma färg som varpgarnet
Band eller snodd till axelrem

Vävsedel:
Bindning: tuskaft
Varp: Bockens bomullsmattvarp 12/6 från Holma Helsingland
Inslag: Bockens mattlin 4/6 från H H
Sked: 2 tr i solv och 2 tr i vartannat rör
Skedtäthet: 9 tr/5 cm
Trådantal: 24 trådar = 13,5 cm
Inslagstäthet: 6 inslag/cm
Åtgång till varp: ca 2 gram
Åtgång till inslag: ca 10 gram

Varpa:
Väv en väska i taget. Klipp 24 lika långa trådar (ca 1,5 m långa) av bomullsmattvarp 12/6. Vik en tråd på mitten över bakre garnbomskäppen, trä tråden genom öglan så att den sitter fast på käppen. Gör likadant med resten av trådarna.

Solva och skeda:
Innan du drar på trådarna på garnbommen, solva och skeda varptrådarna. Solva 2 trådar genom varje solv. Solva på varannan skaftkäpp. Trä 2 trådar i vartannat rör.

Dra på väven:
Håll så hårt du kan och dra på varpen på garnbommen. Det är bra att lägga några spröt jämnt fördelade på bommen när du drar på garnet. Knyt varptrådarna om tygbomskäppen.

Börja väva:
Väv 1,5 cm med dubbel bomullsmattvarp 12/6. Använd en garnsticka till inslagsgarnet. Byt till mattlinet. 5 meter mattlin räcker till ca 5 cm färdig väv. Börja med inslaget från höger. Gör 2 inslag. Efter 3:e inslaget, håll ut inslagsgarnet och stick i en grov strumpsticka så att en ögla bildas på höger sida.

Gör 4 inslag. På 5:e inslaget görs en ny ögla men på vänster sida. Fortsätt att väva 7 inslag mellan varje ögla/sida. Sluta med en ögla i vänster sida + 2 inslag. Avsluta med 1,5 cm dubbel bomullsmattvarp 12/6.
Du kan variera mönstret genom att lägga in annat material i ränder, knyta ryaknutar eller dekorera efteråt.
Klipp ner väskan.

Efterarbete:
Gör en orientalisk fläta. Lägg väskan med insidan uppåt. Börja från vänster sida och håll 4 varptrådar i vänster hand. Fläta 1:a vänstra trådparet under, över, under och lägg upp trådarna. Fortsätt med nästa 4 trådar och gör på samma sätt. Fortsätt tills du har 3 trådar kvar. Avsluta med en liten trefläta.

Trådarna ska sedan träs upp genom mattvarpen.
Gör likadant på andra sidan. Klipp av trådarna. Vik ner fållen mot väskans insida och sy fast fållen med en lintråd i samma färg.
Vill du dekorera väskan med broderi är det lättare att göra det innan väskan monteras färdigt.

Montering:
Vik väskan dubbel med fållen inåt. Trä en snodd, ett vävt band eller snöre genom öglorna. Avsluta med en knut, tofs eller pärlor. Väskan är klar!

Idé och utförande: Länshemslöjdskonsulent Monica Modig Rauden, Kronobergs län i samarbete med Hemslöjden förlag 2010.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå