Hem / Projekt / Tova en kyckling

Tova en kyckling

Du behöver
ca 10g kardad ull
En skål ljummet såpvatten (en skvätt såpa i en liter vatten)
Nål, tråd och ämne till näbb.

 

1. Tova en boll
Lägg en tuss ull i handen, doppa i vattnet och rulla på samma sätt som du skulle rulla en köttbulle eller chokladboll. Var lätt på handen och öka trycker allteftersom bollen tar form.
När du fått något som liknar en boll täcker du den i ett nytt lager ull, doppar i vattnet och rullar på nytt. Upprepa tills du är nöjd. Sista omgången kan du med fördel tova ihop lite hårdare. Detta blir kroppen
Gör en till, fast lite mindre att ha som huvud.

I tipset Tova en julgranskula finns en utförligare beskrivning på bolltovning. Eller så kan du använda en tesil.

3. Sätt ihop
Trä en tråd genom kroppen och genom huvudet. Vänd så du får en ögla ovanför huvet och trä tillbaks. Slå en knut nertill så kroppen inte faller av.


4. Gör en näbb

Du kan sätta en röd knappnål som näbb. Eller klippa en trekant i kläde och sy fast. Eller tälja en näbb av en pinne eller en tändsticka . Gör den bara spetsig nog att stickas in ullen i så fall. Tränäbben målar du röd med pensel eller tuschpenna.

 

5. Pynta
Om du vill kan du göra ögon, antingen nåltova med svart ull, brodera eller sy fast paljetter. Du kan också tova två platta bitar (på samma sätt som kroppen, fast rulla dem inte runda) att sy fast som vingar.


6. Häng upp den

I påskriset, i fönstret eller där den känner sig hemma. Eftersom tovningen passar bra att göra med barn kan den också få bli leksak istället för pynt.

Text och bild: Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent i Västra Götaland. 2016

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå