Hem / Projekt / Tälj en vävkniv/vävnål

Tälj en vävkniv/vävnål

Med en kniv och en pinne i färskt trä kan du enkelt tälja din egen vävkniv.

Du behöver: 
1 täljkniv
1 pinne i färskt trä ca 5 cmØ och så lång du vill ha kniven ca 20 cm.
1 klubba eller vedklamp

Gör så här:
Dela pinnen genom att sätta kniven i mitten på änden av träbiten och slå på baksidan av knivseggen så att pinnen splittar sig i mindre delar. Upprepa tills du har fått en lagom tunn träbit som inte är för krokig och vriden.

Välj en del som har en bra form som du tror kan funka till en vävkniv.

Börja tälja rent och tälj bort ojämnheter och tälj fram en platt form.


När du är nöjd med formen på själva kniven börjar du forma ändarna. Den ena kan vara platt och spetsig och den andra kan vara platt och bred.

Hålet placerar du 2-3 cm in från den platta änden, inte den spetsiga. Skär en skåra ca 1-1,5 cm mitt i vävkniven där du vill ha hålet. Sedan skär du gång på gång tills du når mitten av ämnet. Då vänder du på vävkniven och försöker måtta in på ett ungefär var skåran är på andra sidan och gör ett motsvarande snitt på den otäljda sidan. Skär tills hålet öppnar sig. Tälj rent hålet så det blir jämnt och fint. Var försiktig då det är lätt att ta i för mycket och med kraften slinta med ett skär ut till kanten.
Det går också bra att borra ett litet hål och utgå från det.

Nu är kniven redo att väva med.

Formen och storleken på vävkniven kan du alltid ändra till dina egna behov och önskemål. Gör du kniven mindre går den utmärkt att använda till nålbindning.

Text och bild: Helena Zedig. 2020

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå