Hem / Projekt / Sy lilla fågeln från slöjdcirkus

Sy lilla fågeln från slöjdcirkus

Den är sydd av ihopvakat ylletyg (vadmal, kläde eller ”för-hårt” tvättad ylletröja) och har näbb av tex plåt eller en trä. I nederkant fäster du klädnypor så att den kan sitta på tex en snodd, gren eller kanske på gardinen, eller lämnar hål för fingrarna så att fågeln kan änvändas som fingerdocka…

 

Skriv ut mallen och klipp ut de olika delarna (klicka på bilden för förstoring) eller gör egna fågelformer. Rita av kropp och vingar på tyget du vill använda. Det ska vara två bitar av varje del, förutom av näbben.

 

Näbben klipper du med vanlig sax ut av en läskburk, urtvättad kaviartub, pajform eller annan mjuk metall.

Vik först på mitten och vik sedan ner sidorna på näbben så den blir mer tredimentionell…  Klipp två vågräta hål i fågelns ansikte, där du vill att näbben ska sitta. Tryck ut plåtnäbben genom hålen.
Du kan också tälja till en liten tränäbb av en gren som du borrar ett hål i och syr fast med några stygn. Eller helt enkelt trycker igenom den från insidan…

Slöjdcirkus var en resande slöjdverkstad och cirkus som tunerade runt i Sverige under åren 2004-2005. Teaterkopperativet Big Wind deltog med skådespelare/ musiker och de specialkomponerade en kråkvisa till dessa fåglar.

Sy nu ihop kroppen och sy fast vingarna mellan de två delarna. Men spara nedersta sömmen. Det fina med ihopvalkat ylletyg är att det inte raspar upp sig i kanterna. Du kan alltså bara kasta ihop delarna och behöver inte vara rädd att de ska fransa upp sig.

Fyll med ull, vadd, tygrester eller annat och sy därefter ihop även nedersta sömmen.
Därefter är det dags att sy detaljerna. Det gör var och en efter sin förmåga och så länge man har ork och lust. Sy ögon av knappar eller paljetter, dekorera med små stygn, garn och annat som passar… Den stoppade fågelkroppen är lätt att hålla i och man ser tydligt var ögon och andra detaljer hamnar när man syr. Även riktigt små barn kan vara med. Kerstin säger:

Någon gång har jag tom haft en färdig uppstoppad fågel och satt i händerna på 2-årigar. Med nål och tråd så har även dessa små sytt sin fågel. Lite stygn kors och tvärs utan planerad tanke, men de små tvåårigarna har varit lyckliga över att använda nål och tråd tillsammans med de äldre.

Vik in de två hörnen i nederkant och näst ihop. Där kan du nu sticka in dina fingrar om du vill göra fingerlek eller två klädnypor om fågeln ska sitta fast i något.

Idé och form: Kerstin Hammarsson
Text och foto: Sofia Andersson
, hemslöjdskonsulent i Skåne. 2011

Vill du skriva ut den här beskrivningen som PDF? Klicka på länken här sy lilla fågeln från Slöjdcirkus

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå