Hem / Projekt / Sy jonglerbollar

Sy jonglerbollar

Jonglera är roligt och sy bollar är inte helt tråkigt det heller! Jag använde mallen här under, jag har ritat den för hand så den är inte helt jämn men det gör heller ingenting. Bollarna är rätt stora så om du vill ha en mindre variant är det bara att minska mallen en aning.


Klipp ut sex bitar av ett kraftigt material som inte fransar upp sig, skinn eller vadmal till exempel. Jag gjorde tre lila och tre svarta.

 


Lägg två delar av olika färg (om du nu har olika färger på dem) räta mot räta och sy ihop ena sidan. Lägg sedan på nästa bit och sy fast på samma sätt. Varannan svart, varannan lila och alltid räta mot räta.

 


När du syr fast den sista av de sex bitarna stannar du halvvägs och fäster tråden tillräckligt för att den inte ska gå upp för mycket när du fyller bollen. Se till att bollen är tät och ordentligt hopsydd där spetsarna möts och förstärk om det behövs (högra bilden). Vräng sedan bollen ut-och-in.

 


Fyll den med något som ger lagom tyngd och greppvänlighet. Ris, ärtor, vetekorn eller plastkulor. Jag använde gula ärtor. Tänk på att om du planerar jonglera utomhus och tappar bollarna i fuktigt gräs kan ärtorna bli fuktiga, svälla och klibba ihop. Att stoppa dem i en plastpåse löser den risken. Fast vill man kunna tappa bort dem i skogen utan att skräpa ner onödigt mycket är det ju bättre att hålla sig uteslutande till naturmaterial. -Eller air soft-kulor som är biologiskt nedbrytbara och tillverkade för att skjutas bort i skogen.

När du fyllt den med så mycket ärtor som bara går: Sy ihop och jonglera!

Mycket nöje!

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå