Sy en strösselkaka
Sy en väldoftande strösselkaka!
Med risk för att verka fixerade vid bakverk ; D, kan vi nu inte låta bli att komma med ett ”recept” på en strösselkaka. Varsågoda!
Material
Linne
Lingarn i olika färger
Spetsband
Sytråd
Lavendel
Redskap
Synålar, knappnålar, sax och tesked.
Gör så här
Klipp två rundlar av tyget, ca 7-8 cm i diameter.
Brodera önskat antal knutar av lingarn på ena rundeln, som strössel!
Lägg ihop rundlarna med strösslet inåt. Sy ihop delarna från avigan med täta förstygn eller på maskin. Lämna en liten öppning i rundeln för att vända rätsidan ut.
Fyll kakan med lavendel med hjälp av en tesked. Kakan ska vara ganska platt. Sy ihop öppningen.
Ta en bit spets som är lite mer än dubbelt så lång som kakans omkrets. Sy i en tråd med förstygn längs spetsens ena kant, se ritning. Använd tråden till att rynka ihop spetsen så mycket att den passar runtom kakan, och sy fast den längs sidosömmen.
Strössel och kristyr
En strösselknut gör du genom att linda garnet några varv runt nålspetsen, stick ner nålen i tyget bredvid där nålen kom upp. Tryck lite lätt med tummen på knuten då du drar åt den. Du kan ersätta knutarna med små pärlor. Istället för spets som kristyr längs kanten på kakan kan man sy ryaknutar av lingarn. Lavendel finns att köpa på apotek bland annat.
Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008.
Idé och form strösselkaka: Ingrid Södersten, 2010
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.