Hem / Projekt / Sticka en barnmössa med små vågor

Sticka en barnmössa med små vågor

Små vågor 1

Sticka Maria Carlanders fina vågmössor:

Garn: Egentligen kan du använda vilket garn som helst med stickor som passar ihop, bara anpassa hur många maskor du lägger upp för den storlek du vill ha. Jag har använt kampes tvåtrådiga ullgarn (det gula och röda) och så ett grått järbo sockgarn för att jag råkade ha ett ensamt nystan sånt hemma.

Stickor: Se ovan. Jag använde stickor 3½ för att passa järbo-garnet, men till kampes passar nr 3 egentligen bättre.

Storlek: Den lilla passar ungefär 1-6 månader, och den stora 3-4 år.
Det är enkelt att anpassa storleken på mössan, vågmönstret upprepas över 8 maskor så bara lägg till eller dra ifrån 8/16/24 etc maskor för att ändra storlek.
Resåren är gjord över en upprepning av 3 maskor, så eventuellt behöver du öka eller minska någon maska efter resåren för att få antalet maskor till jämna 8-tal.

Små vågor 2

Instruktioner:

Lägg upp 81(96) maskor med färg 1, fördela på fyra strumpstickor och sticka resår *2rm, 1am* i 8 varv. Gå över till slätstickning och på första varvet minskar du 1(0) maska så att du har 80(96) maskor kvar.

Sticka ett valfritt antal varv slätstickning för att avgöra hur högt upp på mössan vågmönstret kommer. På den lilla mössan stickade jag ett varv innan jag började med mönster, på den större mössan stickade jag 10 varv. Sticka vågmönstret enligt diagrammet, där x är färg 1 och o är färg 2.

små vågor 3

 

Fortsätt med slätstickning i färg 2 till mössan mäter 15(18) cm.Börja sedan minska enligt följande;
Varv 1: *6 rm, 2rmtills*
Varv 2 och 3: Slätstickning alla m
Varv 4: *5rm, 2rmtills*
Varv 5: Slätstickning alla m
Varv 6: *4rm, 2rmtills*Förtsätt med vartannat varv minskningsvarv (där du stickar en maska mindre mellan minskningarna på varje varv så att minskningarna kommer ovanför varandra) och vartannat varv slätstickning tills du har 10m kvar. Minska då genom att sticka *2rmtills* hela varvet = 5m kvar. Dra garnet igenom och fäst alla trådar.Klart!

Små vågor 4

 

Text och bild: Maria Carlander 2014
Hennes blogg hittar du här och den innehåller både stickning, virkning, keramik och annat hantverk.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå