Hem / Projekt / Slöjda och spela påvespelet

Slöjda och spela påvespelet

Påvespelet är ett gammalt spel där märkta träbrickor var ett slags föregångare till dagens kortlek. Spelreglerna kan variera och lämnar utrymme för egna varianter allt efter ålder.

Spelet består av 28 brickor, 7 valörer med 4 av vadera, 7X4=28 och två spelare.
De här brickorna är utklyvna bitar av lind som sedan fått sina valörer inritade med blyerts. Har du gamla bomspröt över, använd dem. Det går också bra att klippa ut brickor i kartong.

Så här spelar ni: håll alla brickorna i ena handen strax över bordet och släpp ned dem alla på en gång. Nu plockar förste person upp så många brickor hen kan utan att någon av de andra brickorna rubbas. Rör sig någon av brickorna får spelare två fortsätta. Så håller en på tills alla brickor är upplockade.
En kan nu avsluta spelet genom att räkna ihop brickornas värde, den med mest poäng vinner.

Väljer en att fortsätta lägger var och en sina brickor upp och ner i en rad framför sig. Spelarna lyfter nu samtidigt första brickan i respektive rad. Den som har den högsta valören vinner båda brickorna och lägger dem upp och ned i slutet på sin rad. Spelet fortsätter tills en spelare har slut på alla brickor och vinnaren är den som har alla. Om det under spelets gång kommer upp två lika valörer vänder ni upp nya tills två olika valörer kommer upp. Den spelare som har lagt den högsta valören vinner potten.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson 2011, Västarvet

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå