Hem / Projekt / Ny mössa av gammal tröja

Ny mössa av gammal tröja

 

1.    Är ylletröjan inte redan krympt, börjar du med att tvätta den i max 60 grader. Om tröjan är mycket glest stickad eller av löst tvinnat garn, exempelvis Angora, så krymper allt mycket mer. Det kan då räcka med tvätt i 40 grader för att ihopkrympningen ska bli tillräcklig. Prova dig fram.

2.    Klipp helt enkelt av kragen, vänd ut och in.

3.    Sy ihop den uppklippta delen, här sytt lätt kupolformad, i ett upp och nervänt U. Jag har även sytt in mössan mitt på U:et upptill för att få till huvudformen, lite som att ett kryss bildas sett uppifrån mössan. Välj en mössform du gillar, vänd ut och in och sy likadant! Du kan sy för hand eller på maskin.

4.   Klipp bort överblivet tyg, vänd tillbaka ut och in. Prova på rätt huvud!

5.   Piffa upp den med en brosch, gjord av återbrukat ylle. Här har jag klippt ut en blomform av en bit ylletröja, i mitten en tjorv av upprepat yllegarn. Färdigt!

Idé och modell: Boken Doredo. Här på 365slojd.se har Anneli Rundström Karlsson, hemslöjdskonsulent i Västerbotten gjort modell, sytt och beskrivit

Foto: Anneli Rundström Karlsson & Jonas Karlsson

Läs mer om att återbruka gamla ylletröjor i boken DoRedo – konsten att slakta en tröja

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå