Hem / Projekt / Lompalisa, modedocka, bruddocka- sy en docka!

Lompalisa, modedocka, bruddocka- sy en docka!

Nästa gång jag kom i kontakt med docktillverkning var i köket hemma hos Anna-Britt och Mary Nilsson i Åsmundgården, tyvärr är de båda borta idag, men jag tänker ofta på allt de lyckades förmedla under våra möten. Vi satt och fikade och pratade om trasor och lump, sånt som samlades in av lumphandlare förr. Då berättar de om Lompalisa, en liten trasdocka som de brukade sy och ge bort till flickor i bekantskapskretsen. Vilket fint namn! Att ta tillvara det allra enklaste och göra något åtråvärt åt en liten flicka, så omtänksamt och det var såna de var, tänkte på andra. Jag såg framför mig hur Lompalisa såg ut och ett antal år senare på en auktion så såg jag denna enkla docka som låg i en fin spånkorg, jag fick punga ut med 70 kronor, vilken lycka! Sen dess är jag såld på dockor, enkelt gjorda, av tyg, dekorerade med det som fanns hemma, ni vet, återbruk, ner till sista trasan.

 

På museerna runt om i Jämtlands län finns ett antal fina tygdockor, från väldigt enkla till vackra bruddockor som visar hur brudarna var klädda på 1700 och 1800-talet, från leksaker till dåtidens modebilder. Har senare också sett fler bruddockor på museer och auktioner, titta gärna på digitaltmuseeum.se.

Dockan som jag inspirerats av när jag gjorde denna är gjord på 1880-talet och finns på Havremagasinet på Jamtli, Östersund. Dockan har en vacker nyrokoko klänning och bär på ett lindebarn, det var väldigt roligt att göra henne.

 

När jag var som mest inspirerad så sydde jag massor med vita embryon som därefter har blivit, äldsta dotterns första docka som hon sög på i några månader. Fria korsstygn var melodin då.

 

Såhär ser min mall ut, man kan modifiera den i det oändliga. Man kan också göra en ståltrådstomme och linda trasor kring, det finns sådana äldre exempel också.

Text, idé och utförande: Ingela Fredell, länshemslöjdskonsulent i Jämtlands län., 2012

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå