Hem / Projekt / Gör en nattlampa!

Gör en nattlampa!

Ugglelampa

Då var det dags att göra ett inlägg i Pysselstafetten. Jag ska visa hur man kan sy en nattlampa i form av en uggla.

 

ugglelampa-material

 

Du behöver:
Tyg i olika färger
Knappar till ögon
En glasburk
En LED-ljusslinga
Sax
Nål och tråd

Om du vill även:
Tapetklister eller trälim
Pensel

 

ugglelampa-1

Lägg tyget dubbelt och mät upp det så att det är lite större och högre än glasburken. Jag tog en gammal olivburk, king size. Ja, fast tyget på bilden är inte det jag i slutändan använde.

 

ugglelampa2 ugglelampa3
Klipp ut ugglefjädrar. Fålla kanten längst ner.

 

ugglelampa4 ugglelampa5
Sy på fjädrarna på det som ska bli framsidan, dvs halva tyget. Sy raden längst ner först.
Sy på nästa rad fjädrar så att de överlappar skarvarna på första raden.

 

ugglelampa7 ugglelampa6
Fortsätt på det sättet tills du kommer tíll den översta raden som sys på upp och ner.
Fäll ner fjädrarna och sy en söm för att hålla dem nere.

 

ugglelampa8
Klipp ut och sy på näbb och ögonvitor. Jag zickzackade kring ögonen men vek in kanterna och sydde raksöm på näbben, men det är ju en smaksak.

 

ugglelampa9
Sy i knappar till ögon. Jag hittade ögonknappar som jag gillade. Med ögonen vaknar ugglan till liv.

 

ugglelampa10
Så där ja, nu är det bara slutspurten kvar. Vänd ugglan ut och in och sy sidsömmen och sömmen på toppen av huvudet (nålad på bilden). Klipp bort överflödigt tyg. Var särskilt noga med öronspetsarna.

 

ugglelampa11
Vänd ugglan.

 

ugglelampa-lampan
Sätt ledlamporna i glasburken och trä ugglan över. Nu kan man vara klar, men om man upplever att ugglan är för hängig kan man stärka den med tapetklister eller trälim. Min lamp-uggla är utan tapetklister, men småugglorna är gjorda med det.

 

ugglelampa-uggla1
Fylla ugglan med hopknycklat papper, gärna av katalog-typ för att undvika trycksvärta och ställ upp den för att se att den står jämnt. Pensla på tapetklister och låt torka. Själv brukar jag pensla på allt utom fjädrarna, men om man vill att fjädrarna ska vara styva får man böja ut dem när tapetklistret torkat lite men inte helt. Det kan vara lättast att pensla en fjäderrad i taget och låta det torka helt innan man börjar pensla och böja ut nästa. Ett flerdagsprojekt med andra ord. Pensla på fler varv tapetklister om du vill ha en ännu styvare uggla. Istället för tapetklister kan man ta trälim som man blandat ut med lite vatten för att det ska flyta lättare. Detta gör ugglan superstyv, men pappret blir svårt att pilla loss ur ugglans inre.

 

ugglelampauggla2
Om man inte ska ha lampa i ugglan kan man pensla allt utom fjädrarna och låta pappret vara kvar inne för att ge extra stadga. Ugglan här är gjord så.

 

ugglelampa-klar
Kommer ugglan att brinna upp? Den ska inte göra det när man har LED-lampor. För att testa kan du ha din slinga tända ett tag och känna efter att lamporna fortfarande är kalla. Då bör den vara säker.

Text och bild: Borgmästaren på Mitt hem är min borg

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå