Hem / Projekt / Gör änglar av ull

Gör änglar av ull

Du behöver:
Ull i form av kardflor (fungerar även med stoppningsull)
Stark tråd, t ex knyppeltråd 35/2 eller 40/3
Synål
Sax
Sytråd

Övrigt till vingar och annat att dekorera med, t ex: fjädrar, biltrassel, crèpepapper, silkepapper, tyll, tunt tyg, guld-/silvertråd, pärlor, paljetter, rönnbär, torkat apelsin/clementinskal, stjärnanis, vadmalsspill….mm

Du gör så här:

Observera hur fibrerna i ullen går. De ligger parallellt i ett kardflor. Ta en rektangulär bit.

Klipp ca 20 cm knyppeltråd/stadig tråd och gör en omknytning med dubbelknut mitt på kardfloret så du får ca 10 cm av tråden på var sin sida om knuten. Vik kardfloret dubbelt, knyt ihop trådarna överst så du får ett ”hänge”.
Ta en ny bit knyppeltråd/stadig tråd och forma till kardfloret där det är dubbelvikt så du formar till ett ansikte. Knyt om med dubbelknut. (Nu har du ett spöke.)

Vill du ge ängeln armar/händer kan du göra på två sätt: antingen tar du nu en ny bit kardflor, mycket mindre än tidigare, där du viker in ändorna mot mitten. Forma till knytnävar i varje ända, knyt om med knyppeltråd/stadig tråd. Dela på kardflorskroppen och lägg in armarna, knyt om i midjan med ny trådbit. Eller: Utgå ifrån kardflorskroppen och forma till knytnävar direkt på den och knyt om till knytnävar.

Vingar kan du antingen göra av fjädrar, silkepapper, crèpepapper, tyll eller annat tunt tyg, trassel eller annat lämpligt material du har. Eller så kan du ta nytt kardflor, vika in ändorna mot mitten, forma till som en rosett. Antingen fäster du vingarna med några näst direkt här och det blir stygn på ängelns mage, eller så klipper du till någon dekoration i papper, tyg, använder ett rönnbär mm. Då brukar jag ta en bit sytråd, göra knut på tråden, börja med att sy i baksidan på dekorationen, fram på framsidan, rakt genom ängeln och nästa igenom vingarna ett par gånger. Här kan ängeln vara klar.

Förslag på fortsatta dekorationer – vill du har hår på ängeln, kan färgad/ofärgad ull passa, lite trassel, spill från knyppelpinne ger t ex krusigt hår. Näst med några små sytrådsstygn. Ska ängeln ha ansikte, näst ögon och mun, näsa om du vill med tunn sytråd. Jag brukar göra en liten knut på tråden och gå in i nacken på ängeln. Har hon vingar, döljer de ofta den lilla knuten.

Tips: Tänk på att ullen har en förmåga att ”löddra” dvs bli stor och fluffig. Ta därför mindre bit kardflor än du tror dig behöva.

Text och bild: Marita Jönsson, hemslöjdskonsulent i Halland. 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå