Hem / Notiser / Slöjdresidens 2024 i Sixtorp

Slöjdresidens 2024 i Sixtorp

2024-01-23

 

Sixtorp, utanför Mullhyttan. Örebro län.

Sixtorp, utanför Mullhyttan. Örebro län. Foto: Lars Petersson, Örebro läns museum.

I sommar erbjuds nio yrkesverksamma slöjdare från Mellansverige möjligheten att utveckla och fördjupa sig under sex dagars slöjdresidens på kursgården Sixtorp, utanför Mullhyttan i Örebro län. Residenset ”Slöjden, skogen och hållbarheten”, som är ett interregionalt samarbete, fokuserar på slöjd och hantverk med material från skogen. Sista ansökningsdag är 21 februari 2024. 

Deltagarna uppmanas att utforska gränserna kring skogen som plats, materialresurs och socialt rum. Tillsammans med residensarrangörerna utforskar deltagarna hur slöjd och hållbarhet kan kommuniceras i förhållande till FN:s globala hållbarhetsmål. 

– Ett residens är en möjlighet att, under en begränsad tid, själv utforska och utveckla sin kompetens inom material och slöjd-, och hantverkstekniker, säger Lars Petersson, hemslöjdskonsulent på Örebro läns museum, som är en av arrangörerna. 

Residensdeltagande innebär att du arbetar och bor på platsen under hela residensperioden och förhoppningen är att deltagarna ska ge varandra möjlighet till ett kreativt kunskapsutbyte, nya samarbeten och ett vidgat synsätt på slöjd, skog och hållbarhet. 

– Under vårt residens ges möjlighet till avskildhet, arbetsro, individuell och gemensam reflektion med övriga residensdeltagare. 

Platsens betydelse
Platsen för ett residens är betydelsefull. Den ger både möjligheter och begränsningar som kan påverka och utveckla slöjden, slöjdandet och residensdeltagarens personliga förmågor.  

– Vi strävar efter att skapa ett residens där den enskilde deltagaren kan interagera med såväl platsen som med gruppen, säger Lina Jatko, även hon hemslöjdskonsulent på Örebro läns museum. 

Sixtorp är en spännande plats där jordbrukslandskapet möter skogen och de bergiga trakterna i södra Kilsbergen. Det ligger alldeles intill sjön Multen i sydvästra delen av Örebro län, fyra kilometer från Mullhyttan. Här finns öppna landskap som brukats för odling och bete under många generationer.  

Under residenset kommer utgångspunkten vara skogen runt Sixtorp och de material som finns där. Runt Sixtorp finns det gott om hassel och andra lövträdsarter som gynnas av ett aktivt bruk i en levande landsbygd. Längre in i skogen blir de skogsbildande trädarterna mer dominerande. Undervegetationen bjuder på många örter och andra växter. 

– Vi hoppas att många slöjdare känner sig inspirerade och vill söka till residenset, avslutar Lina.  

 

FAKTA
Arrangör är Örebro läns museum, i samarbete med hemslöjdskonsulenter och verksamhetsutvecklare i Region Värmland region Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland . Residenset finansieras med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor.  Residenset vänder sig i första hand till dig som bor i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och Örebro län, eller som genom din verksamhet eller person har anknytning till något av länen.  

Tid: 25–30 juni 2024.
Sista anmälningsdag: 21 februari 2024. 
Om platsen:
Läs mer om platsen: www.sixtorp.com
Om residenset: Mer information om residenset hittar du på vår webbplats

Kontaktperson
Lars Petersson, slöjdkonsulent
Örebro läns museum 
070–545 78 22, lars.petersson@olm.se 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå