Hem / Notiser / Hållbara slöjden

Hållbar slöjd höst och vår

Utställningen Hållbara rum

 

Slöjden är hållbar per definition och är ett av Västmanlands läns hemslöjdsförbunds prioriterade arbetsområden. I höst satsar länshemslöjdsförbundet brett på den hållbara slöjden tillsammans med olika samarbetspartner. I analoga och digitala programaktiviteter.

Slöjden har sitt ursprung i det vi idag ofta talar om som ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. I naturmaterial, i att göra själv, vårda samt lappa och laga, men också genom göra tillsammans med andra. Slöjden är helt enkelt hållbar per definition. I höst kommer du att ha möjlighet att delta i en rad programaktiviteter, både analoga och digitala på temat den hållbara slöjden. Inriktningen är sammanfattningsvis inspiration, tips och råd utan pekpinnar. En lust att skapa med händerna för att göra sin vardag hållbar. Det här händer hösten 2020 och våren 2021:

Slöjd Håller, v 42, 2020 och v 12, 2021
Länshemslöjdskonsulenterna i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Örebro, Värmland och Västmanland gör tillsammans en digital temavecka om slöjd och hållbarhet, Slöjd håller, v 42 med bl a föredrag och live-sändningar. Konsulenterna ingår i Nämnden för hemslöjdsfrågors projekt, Strategisk slöjd där slöjdaktiviteter kopplas till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och som tillämpas under temaveckan. De hållbara aktiviteterna kommuniceras under det gemensamma märket Slöjd håller. Läs mer om projektet Strategisk slöjd och mer information hittar du också på webbplatsen Slöjd håller.

Skapa hållbart rum 2.0, v 44
Under höstlovet kan barn från 6 år göra smart förvaring och dekorationer av återbruk på temat skapa hållbart rum 2.0 under ledning av slöjdpedagogerna Gittan Wallin Wester och Elisabeth Larsson. Biblioteken kan också göra ett tillval där Anna Bratås, museipedagog, Västmanlands läns museum berättar om hur man lappade och lagade förr.

Hållbara rum 7 november 2020 till 30 maj 2021
Utställningen Hållbara rum visas på Västmanlands läns museum och är tre utställningar i en; Hållbart hemma från Sörmlands museum, ett bygge av ett litet hus på hjul och en gör-det-själv-verkstad. Utställningen vänder sig till dig som vill lära nytt, prova på och ge dina älskade prylar ett extra liv. Om hållbarhet, byggnadsvård och slöjd. Ett brett praktiskt programutbud genomförs under utställningsperioden.

Hållbar Slöjdklubb höst 2020 och vår 2021
I samband med utställningen Hållbara rum erbjuds barn 7-14 år att delta i en slöjdklubb med ca tio träffar med slöjd, berättande och samtal om hållbarhet. Slöjdklubben leds av Gittan Wallin-Wester, utbildade slöjdhandledare. Slöjdklubben genomförs med extra utvecklingsbidrag från Region Västmanland.

Programplanering pågår just nu och programmen kommer att aviseras i Hemslöjdens Slöjdkalender, på Västmanlands läns hemslöjdsförbunds webbplats och Facebook-sida. Programmet för Hållbara rum kommer att finnas på Västmanlands läns museums webbplats.

Frågor
Kontakta Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, 070-22 22 470, susann.leval@hemslojd.org

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå