Odla 1 kvm lin

Vill du odla spånadslin? Och upptäcka en underbar växt med den fina blå lilla blomman? Lära dig att omvandla ett frö till en nyttig fiber? Allt du behöver är frö och en kvadratmeter. Du kan delta i projektet 1 kvm lin med hemskickade eller egna frön. Sista anmälningsdag är 1 maj.

Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland startade förra året det omtyckta projektet 1 kvm lin. I år kommer nästan hela Sverige vara med och odla spånadslin. Tillsammans med Svenska Hemslöjdsföreningar Riksförbund, hemslöjdsföreningar, hemslöjdskonsulenter och utvecklare runt om i landet kommer vi tillsammans fylla landet med blåblommande plättar.

Det nyttiga linet
Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman! Vi ska odla spånadslin tillsammans, alltså lin som används för att göra textil. Från frö till fiber.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga.

Mer information
Du hittar mer information om projektet 1 kvm lin på Hemslöjdens webbplats. Frågor? Kontakta Susann Levál, länshemslöjdskonsulent, Västmanlands läns hemslöjdsförbund, susann.leval@slojdivastmanland.se, 070-22 22 470.

 

#1kvmlin2021
#slöjdivästmanland
#slöjdhåller

Så här anmäler du dig

Om du bor eller är verksam i Västmanlands län är du välkommen att anmäla dig. Så skickar vi hem ett brev med spånadslinfrö och en enkel odlingsinstruktion till dig. Du är också välkommen att delta i 1 kvm lin med egna fröer. 

I projektet 1 kvm lin i Västmanland medverkar Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening, Sala slöjd- och hantverksförening, Surahammars konst- och hantverksgille, Västerås slöjd- och hantverksförening och Västmanlands läns hemslöjdsförbund. Välkommen att odla med oss!

Information och aktiviteter
Under odlingssäsongen får du e-post med odlingstips, kulturhistoriska kuriosa och tips på besöksmål samt aktiviteter med linanknytning. Under hösten 2021 kommer vi, gärna tillsammans med t ex hembygdsföreningar, att arrangera eller hjälpa andra att arrangera beredningsträffar. Då kommer du att kunna bereda ditt lin genom att bråka, skäkta och häckla. Eller så tar vi vara på det vackra linet på annat sätt och gör kransar. Slödja med lin gör vi tillsammans under hösten på slöjdcaféer och träffar.

Projektet 1 kvm lin

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå