Hem / Dåtidens eldsjälar / Rut Eriksson

Rut Eriksson

Vävlärare och textilkonstnär

Rut Eriksson (1904-1992), född i Dingtuna, legendarisk vävlärare och textilkonstnär som drev butiken Handaslöjd i Västerås i 52 år. Många är det som under åren har träffat Rut och fått råd, köpt material eller gått på kurs. Rut arbetade som vävlärare i över 60 år och jobbade fortfarande vid 86 års ålder. Hon avled 1992, 88 år gammal.

Alla som har gått i Västerås kommunala flickskola från 1920-talet och framåt eller varit broderi- eller vävintresserad har kommit i kontakt med Rut. Det var under uppväxten i Persbohyttan utanför Nora som hon lärde sig vävandets konst från grunden av äldre generationer och som hon sedan fört vidare till många tusen elever. Familjen flyttade senare tillbaka till Dingtuna där Rut föddes 1904.

På Västerås Högre Allmänna Elementarläroverk för flickor hade hon Olga Anderzon som handarbetslärarinna och fick vara med om den stora hemslöjdsutställningen i Sala 1916. Efter flickskolan gick Rut en utbildning i vävning vid Handarbetets Vänners vävskola i Stockholm och därefter tillskärarakademin och linnesömnad vid Fredrika Bremerförbundets skola.

Som färdig vävlärarinna fick Rut anställning vid Västmanlands läns hemslöjdsförening den 26 november 1925. Arbetsuppgifterna var varierande och mångsidiga. Rut slutade sin anställning i föreningen på egen begäran efter nio år den 15 juni 1934. Hon studerade konst i i Dresden, Tyskland i ett år under anställningstiden.

Rut Eriksson hämtade gärna inspiration från naturens vatten, växter, mossor, lavar och stenar. Namnen på hennes mönster kan heta Gullklöver, Blått öga och Marsvår. Rut formgav också verk för offentlig utsmyckning som exempelvis ryor i Dingtuna, Sura, Haraker och Tillberga kyrkor. Mattan ”Västerås” med motiv från staden gjorde Rut Eriksson till Västeråsutställningen 1929. Till Brunnbydagarna 1981 specialkomponerade Rut ”Min barndoms rågåker”. Hon formgav också en korkåpa till Säby kyrka 1989.

Butiken Handaslöjd
Efter att Rut slutat sin anställning hos Västmanlands läns hemslöjdsförening startade hon år 1934 butiken Handaslöjd. Första lokalen hade adress Stora gatan 43 i 34 år. År 1968 flyttade Rut företaget hem till sin rymliga lägenhet på Gustavsgatan. I butiken fanns färdiga varor, material som bland annat väv- och broderigarner och en ateljé där hon också hade många vävkurser. På 1980-talet flyttade Rut från Gustavsgatan och butiken till en källarlokal på Västmannagatan. 86 år gammal 1990 hade Rut öppet sex timmar om dagen och mellan kl 12.00-18.00 kom kunder för att få råd om mönster, färger och material. Rut Eriksson drev butiken Handaslöjd i 52 år.

Hennes butik Handaslöjd var inte bara stället där man köpte sina garner, vävmönster och broderisatser. Det var också där kunderna gick i vävlära, fick råd och uppmuntran. – Mitt yrke är min hobby. Min hobby är mitt yrke, sa Rut Eriksson i samband med sin 80-årsdag 1984.

Med vävstol på biltaket
Rut Eriksson var känd inte bara hos väv- och broderiintresserade västeråsare utan bekant även utanför länet och i hela landet genom sina vävkurser. Resorna gjorde Rut i sin trogna följeslagare, en PV och hon arbetade som vävlärare i 62 år. I en artikel i Västmanlands Nyheter den 9 oktober 1981 berättar Rut: – Just nu är jag jätteglad för att min älskade Volvo PV från 1958 häromdagen gick igenom bilprovningen utan anmärkning. Den är nödvändig att ha. Jag har mycket kurser på landet och då lastar jag bara vävstolen på taket och far iväg.

Stipendier
År 1985 fick Rut Eriksson Landstinget Västmanlands hedersstipendium med motiveringen: ”för synnerligen förtjänstfull kulturverksamhet inom länet”. I en intervju i Vestmanlands läns tidning med anledningen av utmärkelsen berättade hon: – Jag är helt tagen! Det är alldeles otroligt roligt, och jag är så rörd att jag inte vet på vilket ben jag ska stå på. Stipendiet bekräftar vad jag alltid känt och faktiskt känner mer och mer för varje dag; att den hjälp jag kan ge blir uppskattad.

Rut Eriksson fick Västerås slöjd- och hantverksförenings första stipendium, ett hedersstipendium 1992. Rut avled senare samma år, 88 år gammal.

 

Bildgalleri: Rut Eriksson. | Foto: Västmanlands läns museum. | Licens: Public domain CCO 1.0.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå