Hem / Dåtidens eldsjälar / Matilda Bäcklin

Matilda Bäcklin

Handväverska

Karolina Matilda Bäcklin (1857-1949) kallades för Tilda och föddes den 19 december 1857 i Boda, Möklinta där hon också bodde i hela sitt liv. Tilda Bäcklin lämnade in det tygprov till Olga Anderzon som senare blev västmanlandsduken. Tilda blev 91 år.

Rut Eriksson, som drev butiken Handaslöjd i Västerås berättade att ”Bäcklins Tilda” satt i en liten stuga, ”Bäcklinstorpet” i Boda, Möklinta utan elljus och vävde schaletter, klännings- och förklädestyger i bomullsgarn. Bomullsgarnet köpte hon hos lanthandlaren, Rydmarks på orten. Schaletterna och tygerna gick Tilda gick runt i bygden och sålde. Hon hade en alnstock med sig för att kunna mäta upp tyget. Förutom att väva hjälpte Tilda till i gårdarna i Möklinta. Under sommaren odlade hon mejram, plockade bär och tillverkade björkriskvastar som hon sålde  i Möklinta och Sala. Tilda Bäcklin bodde i ”Bäcklinstorpet” i stort sett fram till sin död den 13 maj 1949, 91 år gammal.

Tygprov blir Västmanlandsduken
Det är okänt när Västmanlands läns hemslöjdsförening skapade vävar med namnet västmanlandsduk, -servett, -tablett, -löpare osv efter det tygprov från Möklinta som lämnats av Tilda Bäcklin, Boda, Möklinta. Anna Hellström, hemslöjdskonsulent 1972-1976 i Västmanlands läns hemslöjdsförening, skrev årtalet 1973 på en vävbeskrivning och det kan vara det året hon gjorde varianter på storlekar och funktion av tygprovet från Möklinta.

Tygprovet har bomullsgarn i både varp och inslag. Olga Anderzon påbörjade insamlandet av äldre tygprover 1914 som ett led i uppdraget att undersöka om det fanns rester av gammal slöjd i Västmanlands län. Insamlandet resulterade i två kollektioner tygprover, dubbletter med några få undantag. En till Västmanlands läns hemslöjdsförening och en till Västmanlands läns museum. Tilda Bäcklins tygprov ingår i dessa samlingar, vilka idag båda tillhör Västmanlands läns museum. Västmanlandstabletten är en gåva av Västmanlands läns hemslöjdsförening när deras butik i Västerås upphörde.

 

Bildgalleri: Matilda Bäcklin. | Foto: Västmanlands läns hemslöjdsförbund. | Licens: CC BY-SA 4.0.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå