Hem / Dåtidens eldsjälar / Carl Wengelin

Carl Wengelin

Mönsterritare

Carl Wengelin (1879-1966), kallad ”Ritarn” eller bara Wengelin, född 1879 vandrade i mer än 30 år runt på landsbygden i Västmanlands läns östra delar och ritade broderimönster. Han dog 1966 på ålderdomshemmet Tallgården i Östervåla.

Carl Wengelin började att rita mönster på 1920-talet och var verksam till långt in på 1950-talet. Broderimönstren gjorde Wengelin direkt på tyget med blyerstpenna och linjal. Kunden höll med materialet som de antingen vävt själva eller köpt och mönstren ritades utifrån kundens önskemål. Förutom dukar i olika storlekar ritade Carl Wengelin mönster till väggbonader, gardiner, bårder samt monogram på lakan, örngott och sticktäcken. Han namnmärkte också i kläder, psalmböcker, biblar, skolböcker med tusch och också gjorde hyllningsadresser. Ibland gav Wengelin uppgifter om vilka färger som skulle användas till broderierna men ofta valde brodösen kulör och sömsätt.

Hög status gav husrum
Beställningarna togs upp i gårdarna och kunderna betalade honom med mat, logi eller pengar. Carl Wengelin återkom regelbundet till de gårdar som erbjöd logi. Han hade enligt uppgift högre status än luffarna och fick därför sova inomhus i lakan. I Västmanland är det känt att Wengelin besökte socknarna Romfartuna, Västerfärnebo och Möklinta och i Uppland Harbo, Simtuna och Östervåla.

Utställningen ”Ritarn Wengelin – som gör dukarna fin”
Den 15 september till 4 november 2001 visade Västmanlands läns museum i samarbete med Västmanlands läns hemslöjdsförbund utställningen ”Ritarn Wengelin – som gör dukarna fin”. Mer än hundra föremål som bl a broderade lakan, dukar, kuddar och draperier lånades in till utställningen som besöktes av drygt 3 000 personer. 

 

Bildgalleri: Carl Wengelin. | Foto: Västmanlands läns hemslöjdsförbund. | Licens: CC BY-SA 4.0.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå