Hem / Projekt / Virka girlanger av halm

Virka girlanger av halm

Med inspiration från de röda och gröna metallgirlanger man förr brukade hänga i fönstret till jul kan man virka halmgirlanger.

Detta behövs:
råg- eller vetehalm
garn i bomull eller lin och en virknål anpassad till garnets tjocklek.

Råghalm kan köpas från Halmens hus http://www.halmenshus.com/ Om du plockar själv, glöm inte att fråga markägaren om du får lov att ta ett litet knippe.

Rensa halmen. Klipp på var sida om leden på strået för då är det enkelt att ta bort det hölster som växer upp från varje led och omsluter en del av strået. Om du vill virka med samma tjocklek sortera halmen efter grovlek.
För att inte spjälka halmen under virkningen spola den hastigt i hett vatten. Klipp i önskad längd. Lägg i en plastpåse eller en lätt fuktig handduk. Ta fram lite i taget under arbetets gång eftersom halmen torkar snabbt.
Lägg upp en luftmaska. Lägg ett strå som bilden visar och virka en luftmaska, dra åt. Fortsätt virka till önskad längd.

När du virkat in 5-6 strån börjar arbetet att vrida sig. Det går att rulla upp det som är virkat och knyta ett band om det under arbetets gång. Girlangerna förvaras bäst hoprullade när de inte används.

Text och bild: Anna Karin Reimerson, hemslöjdskonsulent i Västmanlands län. 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå