Hem / Projekt / Virka ett krulligt halsband

Virka ett krulligt halsband

Tanken från början var att göra ett runt och randigt halsband på enklaste vis utan att använda påtdocka. Då kom jag att tänka på de virkade korkskruvarna. De är ju lätta att göra, och kan virkas på många olika sätt. Men för att de ska bli så runda som möjligt, och behålla den runda formen någorlunda, måste de virkas tätt och man måste använda sig av ett oelastiskt garn (ull passar inte så bra till detta)

Jag har använt mig av lingarn, men ett bomullsgarn går lika bra. Kanske har du någon docka med broderigarn som blivit liggande? De finns ju i många härliga färger som fungerar att virka med. Anpassa virknålens storlek efter det garn du väljer, förmodligen blir det bäst att virka med dubbelt garn (jag hade valt det), men pröva dig fram. Jag har gjort två olika modeller, ett ”sjalhalsband” i klassiska linfärger, ofärgat lin och svart, samt ett lite ”gladare” i vårfärger (grönt och gult) med lås.


Sjalhalsband

Garn: Lingarn, Linea, från ullcentrum, ca25-30g
Virknål: 3mm
Färdig längd: ca 130cm

Lägg med färg 1 upp en luftmaskskedja som är ca 137cm lång, vänd

OBS! se till att du hela tiden virkar med två maskbågar över nålen, precis som när man virkar genom båda maskbågarna. Annars kan man lätt få lite ”fula öglor” på halsbandets kant.

Varv 1: Börja virka i 4:e lm från nålen och virka 4st i varje lm fram till den sista maskan. I sista st virkas 5st, klipp av tråden och dra den genom den sista maskan, vänd

Varv2: Byt till färg 2 och virka 1sm i varje st genom främre maskbågen varvet ut. Klipp av tråden och dra den genom den sista maskan. Fäst lösa trådar. Snurra halsbandet som beskrivits ovan.

Halsband med lås

Garn: Lingarn, Linea, från ullcentrum, ca 15-20g
Virknål: 3mm
Färdig längd: ca 57cm

Lägg med färg 1 upp en luftmaskskedja som är ca 60cm lång, vänd

OBS! se till att du hela tiden virkar med två maskbågar över nålen, precis som när man virkar genom båda maskbågarna. Annars kan man lätt få lite ”fula öglor” på halsbandets kant.

Varv 1: Börja virka i 2:a lm från nålen, 9sm, 3lm(=1st) + 4st i nästa maska, virka sedan 4st i varje lm tills det återstår 11maskor. I nästa m virkas 5st, hoppa över 1m, 9sm, klipp av tråden och dra den genom den sista maskan, vänd

Varv 2: Byt till färg 2 och virka 1sm i varje st genom främre maskbågen varvet ut. Klipp av tråden och dra den genom den sista maskan. Fäst lösa trådar. Snurra halsbandet som beskrivits ovan. Fäst ett halsbandslås i de yttre smygmaskorna.

Tänk på:
Korkskruvarna vrider sig själv när man virkat en bit, men när man virkat klart så behöver de lite hjälp för att skruva upp sig ordentligt. Snurra halsbandet som när du gör en snodd, eller lägg den mot benet och snurra bit för bit. För handen från magen mot ditt knä. Om du vill att halsbandet ska förbli helt runt så kan du (precis som när du virar en enkel snodd) knyta en knut längst ut i änden, men virka då några extra maskor så du har något att knyta med.

Tips: Du kan även lägga upp kortare luftmaskskedjor för att virka armband eller örhängen. Vill du ha dem smalare så kan du byta ut stolparna mot halvstolpar eller fasta maskor. För enfärgade halsband räcker det med att virka varv 1.
Text och bild: Pia Linden, alias VirkPia. 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå