Hem / Projekt / Virka en sittlapp

Virka en sittlapp

Här kommer en beskrivning på hur du gör en sittlapp. Perfekt att använda för att inte frysa häcken av sig. Varmt, mjukt och mycket roligare än de i plastmaterial.

Använd det garn du har, men det ska vara i ull. Då får du ett underlägg som värmer även om det skulle bli lite fuktigt tack vare ullens naturliga egenskaper. Om du vill filta underlägget är det viktigt att garnet inte är superwashbehandlat. Använd en virknål som passar dig och garnet. Blir det löst virkat tovar det ihop sig mer vid filtningen.

Gör så här:
Virka 6 lm slut till en ring med en sm
(Börja varje kommande varv med att virka två lm istället för den första fm. Sluta varje varv med en sm i 2:a lm från starten av varvet.)

1. Virka 12 fm i lm-ringen
2. Virka 2 fm i varje fm, = 24 fm. (2,2)
3. Virka 1 fm i första fm, 2 fm i nästa osv = 36 fm. (1,2)
4. Virka Virka 1,1,2 = 48 fm. (1,1,2)
Öka med 12 fm varje varv. Varje varv blir det med andra ord en fm extra mellan ökningarna (1,1,1,2) (1,1,1,1,2) osv.

Jag har virkat två varv av varje färg, totalt 36 varv och avslutat med en kant där jag virkat 6 lm som jag fäst i var 4:e fm med en sm.

Filta eventuellt i maskin (40 grader, vanlig kulörtvätt). Låt plantorka.

Text och bidl: Zandra Ahlqvist, textilslöjdslärare från Norrköping. Få mer inspirations av Zandra på henne blogg e-zignz.blogspot.com

Publicerad: 2010.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå