Hem / Projekt / Virka burkar

Virka burkar

Förkortningar:
Fm = fastmaska
lm = luftmaska
sm = smygmaska

Botten
1. Virka 3 lm och slut till en ring med en sm.

2. Virka 6fm i ringen och slut varvet med en smygmaska. Alternativt kan man även märka ut var varvet slutar och då behöver man inte sluta med en smygmaska utan bara fortsätta att virka på nästa varv. Fördelen med detta är att man inte får någon söm där man byter varv.

3.Virka 2 fm i varje fm på föregåenden varv och slut varvet med en smygmaska (= 12 fm).

4. Virka *1 fm i första maskan och 2 fm i nästa maska*. Upprepa *-* varvet ut. (= 18 fm)

5. Virka *1 fm i de två första maskorna och 2 fm i följande maska*. Upprepa *-* varvet ut.

6. De följande varven virkas efter samma princip, det vill säga att man lägger till en maska till så att avståndet mellan ökningarna ökar för varje varv, 3fm en ökning 3fm, en ökning och nästa varv blir då 4 fm, en ökning, 4 fm, en ökning och så vidare.

När botten är den storlek som man tycker är lagom virkar man ihop de sista varven med en sm och fäster alla trådarna.

Väggar:
Nästa steg är att lägga upp lm till väggarna på burken. Alternativt kan man dock fortsätta att virka väggarna på burken direkt från botten vilket man gör genom att sluta göra ökningar och alltså virka lika många maskor på varje varv. Om man väljer att virka botten och väggar i ett stycke blir det dock ingen markerad kant mellan de båda utan en mer rundad burk. Om man väljer att virka i två stycken lägger man upp lika många lm som det var på det sista varvet på botten. Lm sluts till en ring med en sm. Därefter virkas önskat antal varv med lika många maskor på samma varv tills man inte vill ha väggarna högre och då virkar man ihop de två sista varven med en sm och fäster trådarna.

För att göra burkarna roligare kan man använda sig av olika mönster och färger på garnerna. Om du har virkat burken i två delar så virkas botten och väggarna ihop med sm från avigsidan. För att få stadga på burken stärker man den med en blandning av vatten och trälim. För att vara säker på att inte få några limfläckar på burken så kan man pensla på blandningen på burkens insida. Ta lite plastfolie på den burk som du använder som förlaga, så att den virkade burken inte fastnar, och trä därefter på den virkade burken och låt sitta på tills den har torkat helt.

Den som vill kan även virka lock till burken genom att virka på samma sätt som när man virkar botten. När plattan är tillräckligt stor för att passa i burken virkas en kant med fm utan några ökningar som vänds uppåt för att hindra att locket åker ned så lätt. Virka en ögla att dra upp locket med och fäst i mitten av ringen. Stärk locket och låt vila plant tills det har torkat helt. Man kan även tänka sig att man gör toppiga lock genom att virka en lätt strutform. Öglan på locket kan även varieras genom att bytas ut mot en virkad boll eller kanske ett hjärta.

Text och bild: Anna Månsson, Göteborg 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå