Hem / Projekt / Vik en papperstrana och tänk på Hiroshima

Vik en papperstrana och tänk på Hiroshima

Vik en trana i papper till minne av alla männsiskor, runt om på jorden, som dagligen drabbas av krig!

Varför en trana?
Sedan berättelsen om flickan Sadako Sasaki blivit känd jorden över så har papperstranan blivit något av en symbol för fred och önskan om en värld utan atombomber.

Japanska Sadako Sasaki bodde i Hiroshima och var bara två år gammal när staden bombades. Hon överlevde mirakulöst men utvecklade vid tio års ålder leukemi.  I Japan finns sedan gammalt en sägen som säger att viker man 1 000 papperstranor så får man en önskan uppfylld. Sadako lades in på sjukhus och började att vika tranor. Det är oklart om hon hann vika klart de 1 000 tranorna innan hon dog endast 11 år gammal, den 25 oktober 1955.

Efter det har papperstranan blivit en symbol för freden. I fredsparken i Hiroshima finns en staty av Sadako. Hon står med utsträckta armar och håller en papperstrana. Varje dag skickar människor, från hela värden, tranor till minnesmärket och de hängs upp runt om statyn.

Så här viker du en trana:
Som så ofta i origami så utgår man ifrån ett kvadratiskt pappersark. De flesta papper fungerar men det får inte vara för tjocka. Tidningspapper, presentpapper eller vanligt kopieringspapper funkar bra.

Vik det på mitten och på diagonalen så att det ser ut så här:

Ta tag i de raka vecken och för ihop till en kvadrat.

Vik ”ytterkanternas flikar” inåt.

Vänd arbetet och gör likadant från baksidan.

Vik ner överdelen. Vik upp igen. De skapade en markering som används i nästa steg. Vi tillbaka flikarna. Och fäll upp enligt följande bildserie: Det är lite klurigt första gången man gör det, men när man kommit på hur det ska vara är det inte alls svårt.

De översta spetsarna kommer bli vingarna och de två spestarna som pekar neråt ska vikas till huvud och stjärt. Vik inåt. Vänd och gör likadant på andra sidan.

Vik nu de här två flikarna uppåt och utåt (man liksom vänder dem ut-och-in) så att de bildar huvud och stjärt.

Böj ner ett huvud/ näbb på den ena sidan.

Vik ner vingarna.

Ställ tranan i fönstret, vik några stycken och träd på ett snöre med vackra pärlor emellan eller skicka den till minnesmärket i Hiroshima som en tanke på atombombens offer och en önskan om en atombombsfri värld.

General Affairs Division
Hiroshima Peace Culture Foundation
1-2 Nakajima-cho, Naka-ku, Hiroshima,
Japan 730-0811

Tips: Eleanor Coerr skrev 1977 en lättläst ungdombok: Sadako och de tusen papperstranorna (originalets titel: Sadako and the thousand paper cranes). Ebba Hamelberg översatte boken till svenska år 1980 (ISBN 917448760-4)

Liten japansk ordlista:
origami=konsten att vika papper
orizuru=papperstrana
Senbazuru= att vika 1000 origamitranor och fästa ihop dem med en tråd

Text och foto: Sofia Andersson,
hemslöjdskonsulent i Skåne 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå