Hem / Projekt / Växtfärga garn med krapp

Växtfärga garn med krapp

Krapp färgar det mesta: ull, silke, bomull, nylon och polyester.

Krapp bör läggas i blöt, i svalt vatten, minst 12 timmar innan den skall användas till färgning. Det bör vara ett ganska stort kärl för krappen sväller oerhört mycket. Man kan ibland behöva vattna på den lite extra under blötläggningen.

Innan man börjar färga, måste garnet betas. Se i ett tidigare inlägg om att förbereda inför växtfärgning hur man gör det. När jag färgar med krapp betar jag aldrig med vinsten eftersom vinstenen har en tendens att göra den röda färgen lite gulaktig.

Krapp behöver man inte koka ur innan, som man gör med många andra växter. Man varvar helt enkelt krappen i grytan med det man skall färga och värmer långsamt upp till 68-70 grader och försöker att bibehålla den temperaturen i minst två timmar. Om temperaturen stiger mer, så förstörs det röda färgämnet i krappen och det går över mot brunt i stället. Det är lätt att kontrollera när man färgar hemma på spisen. Då kan man lyfta av grytan när det är nära gränsen på för varmt. Färgar man större dimensioner, tex i en 80 liters gryta så är det svårare. Den lyfter man inte så lätt, och det är svårt att hitta en termometer som når ända ner i botten på grytan.
Det är en fördel om garnet kan få svalna i badet, helst över natten eftersom krapp drar på långsamt. Den första halvtimmen händer det nästan inget. Man kan också öka på färgintensiteten genom att tillsätta lite vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger.
Krapp innehåller mycket färg och därför kan man använda efterbadet både en och två gånger och därigenom erhålla en lite blekare färg.
Låt garnet torka innan det tvättas. På så sätt behåller det mer av sin färg.

Text och bild: Maria Neijman, Stockholm.

Mer om textil och växtfärgning hittar du på In dem jahre Cristi. Den drivs bla av Maria och handlar om hantverk med traditionella/medeltida förtecken, forskning gällande historia, konsthistoria och arkeologi, samt allt det som kan höra reenactmentlivet till: mat, musik, kampkonster, lägerliv, resor – kort sagt återskapande.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå