Hem / Projekt / Väv på bandgrind

Väv på bandgrind

Nu är det dags att väva på bandgrinden vi gjorde tidigare. Du behöver garn till varp, garn till inslag, en tving eller ett dörrhandtag att fästa varpen vid och ett skärp eller grovt snöre att knyta i midjan.

Varpning: Mät ut garn så långt som bandet ska bli och ta till en bit extra. Ullgarn ger fina band med det finns mycket annat man också kan väva med. Det går åt 11 varptrådar (en i varje hål och en i varje mellanrum). Trä i varptrådarna i bandgrinden och samla ihop trådarnas ena ändar och gör en knut. Kamma garnet med fingrarna och se till att det är jämnt spänt innan du knyter ihop dem i andra änden med en knut. Knyt fast ena änden av väven med ett kraftigt snöre i ett element, stadigt bordsben eller något annat lämpligt. Den andra änden knyts med ett kraftigt snöre runt midjan.

Klipp en kartongbit som ska användas till att linda upp inslagsgarnet och gör ett jack i vardera änden på kartongbiten. Fäst inslagsgarnet i ena jacket och linda upp en bra bit garn på garnlindan. Klipp av garnet och fäst den andra änden i det andra jacket på garnlindan med en bra bit garn uthängande.

Vävning: Lyft bandgrinden så att du får ett skäl, dvs att varannan tråd lyfts upp och varannan stannar kvar nere. För in fingret i skälet och tryck det emot dig och knuten och stick sedan igenom garnlindan genom skälet. Lämna ca 15 cm garnände av inslagsgarnet som får hänga ut. Tryck nu ner bandgrinden, för in fingret och tryck emot dig och för sedan igenom garnlindan åt andra hållet. Släpp bandgrinden och dra åt inslagsgarnet. Du kan hjälpa till med andra handen så att det inte bildas en ögla i kanten av bandet när du drar åt. Man ska dra åt garnet ganska hårt så att man bara ser varptrådarna och egentligen inte ser inslagsgarnet annat än ute in kanterna.

Tryck ned bandgrinden för att få ett skäl. Lägg in inslaget…


…för upp bandgrinden och byt skäl och tryck till inslaget med fingret.

Eftersom bandgrinden är mycket bredare än bandet kan det ibland vara svårt att få ihop bandet ordentligt. Då kan man prova att flytta bandgrinden en bit längre bort från där man väver. Efter att man vävt en bit och det börjar bli jobbigt att sträcka ut armarna tar man bort snöret ur bandet, knyter snöret i midjan igen och istället knyter bandet runt snöret på lagom avtånd. Fortsätt väva tills bandet är klart eller tills inslagsgarnet tar slut. För att skarva inslagsgarnet kan man antingen väva dubbelt en bit och klippa av de garnändar som sticker ut. Eller så lämnar man en bit av både det gamla och nya inslagsgarnet som får hänga ut och så syr man fram och tillbaka i bandet och fäster dem innan ändarna klipps av. När bandet är klart klipper du av trådarna bakom bandgrinden, tar loss den och gör en knut där bandet slutar.

Band från utställningen BANDBREDD som visas på Borås Museum nu.

Väv in pärlor och pinnar, band kan se ut på många sätt.

Utställningen BANDBREDD är en av många roliga utställningar som visas under VÄV11, vävmässan i Borås.

Text: Sara Thorn, 2011
Bild: Hillevi Gunnarsson, 2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå