Hem / Projekt / Väv handukar

Väv handukar


I boken Handdukar -vävt i lin och bomull, av Ann-Kristin Hallgren, finns en beskrivning på hur du väver handdukar med rutor i blått. På slöjdlägret Balders Möte, sommaren 2010,  skulle 5 olika personer  väva handukar i samma vävstol och med samma var.

Här delar vi med oss hur vi gjorde och har du tillgång till vävstol så börja väva handdukar nu, så är julklapparna säkrade!

Vi satte upp en enfärgad varp i oblekt bomull 16/2. Därefter kunde varje person som vävde i stolen välja avvikande färg till bården/ rutorna som vi hängde på för just en handduk åt gången. Vi klippte helt enkelt av det antal trådar som bredden på ränderna kvävde, beräknade en åtgång på en dryg meter per tråd som vi knöt i och hängde en tyngd bakom varpbommen som gav samma spänning som resten av varpen.

Storlek: ca 48 x 64 cm, efter tvätt.
Bindning: Tuskaft.
Varp: Bockens oblekt bomullsgarn 16/2 samt en avikande färg i samma kvalite.
Inslag: Samma som varpen.
Sked: 70/10 – 1 tr i solv och 2 tr i rör.
Varptäthet: 14 tr/ cm.
Inslagstäthet: 12 – 14 insl/ cm
Skedbredd: 52 cm.
Trådantal: 728 tr.

Den här vävnotan hämtades ur boken Handdukar – väv i lin och bomull av Ann-Kristin Hallgren (Akantus förlag, ISBN 979-91-977031-3-0)

.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå