Hem / Projekt / Väv ett trasarmband

Väv ett trasarmband

Detta behöver du:
bandvävstol eller bandgrind
skruvtving
en bit kraftigt papper 10×15 cm vikt dubbelt 3 ggr, används som garnsticka
bandkniv (el bordskniv) att trycka till inslaget med under vävningen
4 tändstickor
lingarn (tex 16/2 på rulle) eller broderigarn i docka (en docka räcker till ett armband)
tygspill eller andra rämsor (t.ex. bomullstyg, siden, kläde, tyll, smala band, cellofan)

Börja med:
Klipp cirka 40 stycken trasor av tygspillet. De ska vara ca 1 cm breda och ca 4 cm långa. Välj en passande färg på varpen.

Varpa och sätt upp väven:
Antal varptrådar: 12
Varplängd: ca 50 cm för armbandet + 40 cm för uppsättningen

Du kan varpa på ett enkelt sätt genom att ställa två stolar bredvid varandra med stolsryggarna vända åt samma håll och varpa runt de båda stolsryggarna 12 trådar (= 6 varv). Knyt för varpen vid ena sidan och mitt på innan du lossar den. Behöver du noggrannare instruktioner för hur du varpar, sätter upp en väv och väver i bandvävstol eller bandgrind så försök hitta en bok om bandvävning. Biblioteken brukar ha.

Börja väv:
Linda upp lingarnet på en bit vikt papper. Lämna ca 15 cm i början av varpen att använda till knytband.

Väv först in 4 tändstickor. De fungerar som motstånd i början av vävningen.

Vid första inslaget lämnas en 3–4 cm lång ända av inslagsgarnet som du senare fäster in. Väv två inslag med lingarnet. Dra till inslaget så att varpen ligger tät och täcker inslagsgarnet. Bandet ska bli knappt 0,5 cm brett.

Väv sedan med en tråd lingarn och ett trasinslag i varje skäl. Börja med lingarnet, lägg sedan in trasinslaget så att lika mycket sticker ut på vardera sida av varpen. Tryck ihop trasan lite, byt skäl, tryck till med garnstickan eller bandkniven. Lägg in garnet i det nya skälet, se till att det lägger sig under föregående inslags trasa, justera bredd och kanter genom att dra till inslagsgarnet, lägg in en ny trasa i skälet …

Fortsätt så tills trasväven är ca 16 cm lång (eller mät omkretsen på din handled). Avsluta med 2 inslag med enbart lingarn. Klipp av varpen så att du har 15 cm till det andra knytbandet.

Montera:

Fäst inslagsgarnet i båda ändar genom att på armbandets baksida trä under 3–4 inslag.

Gör en 5–6 cm lång fläta av varptrådarna. Slå med en av trådarna två halvslag runt flätan. Fäst genom att med en nål trä tråden ovanifrån under de båda halvslagen. Klipp av varptrådarna så att det blir en liten tofs i änden på flätan.

Jämna till tygfransarna om det behövs.

Klart! Armbandet knyts ihop med en råbandsknop.

Idé och utförande: Åsa Stentoft Hemslöjdskonsulent i Skåne 2010. Läs mer om hemslöjden i Skåne här

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå