Hem / Projekt / Väv ett bakgaller

Väv ett bakgaller

Ibland när man bakar, står det i recepten att brödet/ kakorna ska svalna på galler. Det finns galler i ugnen, men varför inte väva sig ett?

Den här beskrivningen utgår från inslag med halm, men du kan använda annat också: säv, pil, lin eller vad du kommer över.

Gallret på översta bilden har Emma Prins vävt och det har inslag av repat lin.

På bilden till vänster väver Marika Svensson efter samma beskrivning med med pil.

Gör så här:
Man kan använda vilken halm som helst men vanligast i slöjdsammanhang är råghalm eftersom de stråna är längst. Halmen ska skördas runt midsommar och sedan torkas.

Halmen ska rensas från sina blad. Det sitter ett blad mellan varje led.

Efter rensningen ska halmen blötas. Lägg den tex på gräsmattan, häll på ljummet vatten, svep in i en blöt frottéhandduk och låt ligga i en halvtimme innan du väver.

När du lämnar väven, släpp efter rejält så halmen kan torka. När du börjar väva igen, blöt den närmsta biten genom att lägga en blöt handduk på och vänta en stund.

När det du vävt når tygbommen, lägg en frottéhandduk i stället för spröt så att halmen inte knäcks.

När du ska klippa kanterna jämna, blöt halmen igen och låt den bli genomfuktig innan du sätter saxen i stråna så att de inte spricker.

boktips:  Ylva Kongbäcks ”väv i halm”

Text och bild: Marita Jönsson, hemslöjdskonsulent i Halland, 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå