Hem / Projekt / Väv en grytlapp i ram

Väv en grytlapp i ram

Du behöver:
liten träram, 25 x 25 i yttermått
22 spikar med platt skalle på ramens fyra sidor totalt 88 spikar
en metallkrok ca 32 cm lång, inklusive ögla i ena änden
grov virknål
sax
Ryanål
Grovt bomullsgarn eller ljusvekegarn 2/2, ca 15 gram av varje färg eller 30 gram av en färg

Varpen
Ta dubbelt garn och gör en knut. Fäst runt en spik i ett av hörnen, lämna 10 cm garn att fästa med. Spänn trådarna rakt över ramen och runda motsvarande spik på andra sidan. Låt trådarna löpa fram och tillbaka så det blir tråd runt alla spikar. Avsluta med en knut runt sista spiken, lämna ca 10 cm garn att fästa med. Nu har du gjort varpen i ramen.

Inslaget
Ta kroken och börja trä upp och ner i tuskaft över dubbla varptrådar över hela varpbredden. Haka på den dubbla tråden och dra tillbaka kroken genom varpen. Haka på inslagsöglan på en spik – nu har du gjort ett inslag. Fortsätt med kroken att trä upp och ner i tuskaftsbindning de motsatta varptrådarna. Haka på tråden, dra tillbaka kroken och haka inslagsöglan på en spik. Du har nu gjort andra inslaget.
Upprepa dessa två inslag över hela ramen så alla spikar är använda. Om det behövs tar du kroken och packar ihop inslagen i inslagsriktningen. Du har nu en väv med lika många varp- och inslagstrådar. Klipp inte av inslagstråden. Lägg bort kroken och arbeta vidare med virknålen.


Avmaskning
Ta virknålen och lyft öglan i det hörn där du började varpa, avlänka varannan ögla genom att virka stora luftmaskor i kanten. Avmaska två varv runt ramen så att alla öglor blir fria från ramen.

Hank
Fortsätt från sista avmaskningsöglan och virka lämpligt antal luftmaskor till hank med inslagstråden. Fäst hanken i talappen med en fast maska. Klipp av tråden och drag den genom sista maskan.

Montering
Fäst alla lösa trådar med hjälp av ryanålen. Träd trådarna i tuskaft i inslags- och varpriktningen. Lossa knutar och fäst även in dessa trådar.
Gör gärna två eller flera talappar, de är enkla att göra och garnet, på nystan eller härva, räcker till många.

Bearbetning: Ulla Berglund Brasch, hemslöjdskonsulent i Dalarna för Hemslöjdens förlag 2008.
Foto: Fredrik Eriksson, hemslöjdskonsulent i Dalarna

2011

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå