Hem / Projekt / Väv en bild i ram

Väv en bild i ram

Material:
Vävram eller en barnvävram som man kan hitta på loppis
Trästicka/vävspröt
Varp, lingarn 8/3 Inslagsgarn, olika vävgarnskvaliteter i ull, lin
Gobelängpinne
Stor trubbig nål, ryanål eller en ”segelnål” som är lång och lite böjd längst ut

Varpa:
Knyt fast varpgarnet och varpa runt vävramen. En ungefärlig täthet på ca 40 trådar på 10 cm kan vara lagom. Knyt fast varptråden ordentligt och dra sedan efter varpen, tråd för tråd två gånger för att spänna den ytterligare.

Gör en garnkedja runt varptrådarna av dubbelt varpgarn en bit från nederkanten. Börja med en halvögla, som när du ska börja virka. Lägg den ovanpå de yttersta två varptrådarna med den löpande tråden på undersidan. Gör som när du virkar luftmaskor och låt varptrådarna ligga inuti maskan. Om garnkedjan blir för stram kan man göra en extra luftmaska mellan varptrådarna. Knyt fast ändarna på tråden du gjort garnkedjan av i sidorna av vävramen.

Plocka upp varannan tråd på en liten skälsticka, som du kan vika upp och få ett skäl. Det andra skälet plockar du varannan tråd med den stora nålen eller med fingrarna. Börja med att väva in 5 inslag av varpgarnet. Fäst in tråden över några varptrådar i kanten och lägg inslaget löst i små bågar, så att varpen täcks. Dra ner inslaget med fingrarna och/eller en gobelängpinne.

Börja väva:
Nu kan du börja väva bilden med trådar av ull, kanske blanda med en lintråd. Du kan fästa en skiss med några stygn på varpens undersida eller ha skissen bredvid, som du väver utifrån. ”Måla” med garnerna och byt tråd när du vill ha en annan färg. Du kan göra små effekter genom att göra små hopp här och där om du vill ha ytan lite ojämn. När du byter färg fäster du tråden runt en tråd och petar ner den på undersidan.
När du vävt klart avslutas väven med 5 inslag av varpgarnet.

Montering:
Klipp ner väven så att du har så pass lång bit varp att det går att knyta för med en pärlknut, 7–8 cm. Vik varptrådarna mot avigsidan och sy fast tråd för tråd med efterstygn ett par cm från kanten. När du sytt klart kan du klippa av varptrådarna någon cm från raden med efterstygn. Du kan montera din väv på en träram klädd med linnetyg i någon färg som passar ihop med väven. Fäst väven på ramen med små kaststygn.
Om du vill kan du utnyttja varpen på ramens undersida och väva en bild till.

Idé och utförande: Kristina Ersviken, hemslöjdskonsulent i Västerbotten i samarbete med Hemslöjdens förlag. Foto: Mats Pallin, hemslöjdskonsulent i Västerbotten, 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå