Hem / Projekt / Varptryck din egen Bruce-flagga!

Varptryck din egen Bruce-flagga!

Här kommer ett inlägg från juli 2012, en av alla de somrar då då Bossen intog Göteborg! Universums mest bredbenta muskelröck skall ljuda över hela Göteborg och vad passar bättre för att höja stämningen och visa sin uppskattning än att segla in i Göteborgsnatten under egenhändigt varptyckt flagg? Inte mycket skulle jag säga. Möjligtvis Max Weinbergs trummstockar som hårpinnar.

Du behöver:
En vävstol med uppsatt varp, ganska tät kvalité. Bomull är ett utmärkt material som för tankarna till omslaget av Born to run, slitet bomullslinne eller Bossens favoritplagg – jeans (OBS amerikanskt uttal)
Textilfärg
Skumgummidutt
Schabloner, använd en gammal utjänt plastficka eller liknande
Inslag till väven

Man kan varptrycka på olika sätt. Antingen drar man på hela väven och skedar. Sedan plockar man ut alltsammans ur vävstolen så att du står med varpbom och allt i famnen. Rulla föriktigt ut varpen på ett långt bord och tryck med textilfärg. Det går fint att använda screenram. Låt torka, rulla ihop och sätt in allt i vävstolen. Solva, skeda, knyt fram, knyt upp osv. Väv sedan ned väven.

Om man ska trycka så här små saker går det bra att trycka direkt i vävstolen. Skär ut det mönster du vill ha i plasten. Sträck varpen ordentligt. Lägg schablonen på varpen och fäst den med nålar/gem så den ligger stilla. Använd en bit kartong eller liknande som motstånd. Ha kartongen under varpen så det blir en yta att trycka emot. Ta textilfärg och skumgummidutten och dutta dit färg där det ska vara färg. Ta försiktigt bort kartong och schablon och låt allt torka. Väv sedan ned väven.

Trådarna spänner sig alltid lite olika därför får man en snygg ikateffekt när man väver.

Brodera gärna något på flaggan, tex en textrad ur en favoritlåt, alltså inte 57 channels and nothing on.

PS Tekniken kan naturligtvis användas till annat än att göra Bruceflaggor DS

text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå