Hem / Projekt / Tvinna en snodd av starr

Tvinna en snodd av starr

Vid promenader i skogen för att leta bär och svamp kan man se öppningar som denna där träden glesnar. Här är växtplats för starr eftersom det ofta är fuktigt. Starr är ett halvgräs och det finns ca 4000 arter bland annat säv och starr.

Denna starr växer i tuvor och står aldrig upp utan ligger efter marken. Dessutom står den djupt i mossan och verkar inte så lång. Roten ser ut som en späd purjolök och håller ihop flera blad i lite olika längd. Skörda kan man göra genom att rycka upp eller ha en sax med och klippa av. När man rycker upp så tar man mindre mängder och snärtar till. Väljer man att klippa så ska man försöka göra det långt ned för att få så långa blad som möjligt.

Jag har klippt bort den ljusa delen nedtill innan arbetet påbörjas.

Tag ett antal blad till önskad tjocklek. Knyt ett snöre på mitten och fäst i något lämpligt för att kunna spänna arbetet.
Tag hälften av bladen i vardera handen och sno båda delarna åt vänster. De inte helt släta bladen gör att det går lätt att sno.  Färska blad med lite fukt kvar går lättare än torra.

När man snott några gånger lägger man den vänstra delen över den högra och låter dem byta plats i händerna. Sno, korsa, sno osv. Avsluta med att linda några blad för att hålla ihop snodden.

Skarvning sker efter hand. Se till att inte behöva skarva båda samtidigt utan gör det med förskjutning.

Den färdiga snodden kan användas till upphängning, att knyta om ett paket eller då man vill ha ett naturligt och förgängligt snöre.

Text och bild: Anna Karin Reimerson, hemslöjdskonsulent i Västmanlandslän. 2010

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå