Hem / Projekt / Trådtjacka en ljusstake

Trådtjacka en ljusstake

 

Material:
-Använd gärna svetstråd ca 2 mm tjock. Den är stadig och rak i sig själv… (säljs under namnet AGA H44) Använder du järntråd som rullats till en ring, tex najtråd/ stängseltråd så gör den så rak du kan innan du börjar.
-Järntråd 1,5 mm
-Spoltråd 0,6 mm

Verktyg:
-Avbitare
-Rundtång
-Kombinationstång eller platttång

Gör så här:
Klipp till sju lika långa bitar, ca 25 cm. Lägg i hop dem till ett knippe och linda runt med tunn spoltråd ungefär 7 cm, eller så lång som du vill ha foten…

Vänd knippet mot dig och böj ut de sex yttersta trådarna 90 grader rakt ut. Den sjunde hamnar automatiskt i mitten, låt den vara kvar rak. Den ligger bara där för att göra ett jämnt ”knippe”.

Linda några cm ”spindelväv” med spoltråden, runt de sex svetstrådarna. Den ska gå runt varje svetstråd ett varv, löpa på ovansidan till nästa… osv. Den ska alltså inte bara vävas upp och ner över varannan tråd.

Fäst spoltråden genom att linda den tre varv kring en svetstråd. Klipp av den så nära du kan och nyp in den lilla änden helt med en platttång. Klipp av mittpinnen.

Knipsa av svettrådarna om det behövs, så att bara två cm sticker utanför spindelväven.

Böj avsluten till runda fötter. Använd en rundtång.

Vänd staken om, och böj ut de sex yttersta svetstrådarna 90 grader, på samma sätt som till nederdelen. Klipp av mittpinnen.

Att göra en spiral:
Nu ska du göra en lång spiral. Gör först en liten vev av samma tråd du använde till stommen. I det här fallet 2 mm svetstråd. Ta 1,5 mm tråden och fäst den längst upp vid vevens handtag. Led ner tråden till veven och börja veva!


Tips: ha metalltråden på golvet och stå upp och veva. Du kan då hålla mot tråden med fötterna om den är bråkig.
Veva upp en lång spiral. Den ska du sedan kapa i sex mindre.

Trä på de sex spiralerna på svetstrådarna.

Böj upp svetstrådarna och prova ut storleken med ett julgransljus.  Låt formen gärna vara lite tulpanformad. Alltså lite större i basen och svagt avsvalnade uppåt…

Fäst den tunna spoltråden genom att linda den några varv kring en av svetstrådarna.
Böj därefter ut svetstrådarna och linda med spindelnätstekniken så att det bildas en ljusmanschett i överkanten.

När du är nöjd med formen fäster du återigen spoltråden genom att linda den tre varv kring svetstråden.

Klipp av svetstrådarna om det behövs, så att endast 2 cm återstår. Böj öglor med rundtång.

Gör sex hägnen att hänga i öglorna. Använd glasprismor, gör garntofsar, sätt en liten glaspärla på en tunn tråd, klipp ut plåtstjärnor eller forma små ståltrådshjärtan… Det finns oändliga möjligheter här!

Läs mer om trådtjack, material och verktyg på Slöjd i Skåne

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne. 2010
Slöjdare: Melanie Karlsson

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå