Hem / Projekt / Trä aroniabär på tråd

Trä aroniabär på tråd

När Aroniabuskarna bär klasar med svarta bär kan man trä dem på tråd. När de torkar blir färgen blåsvart och ytan lätt skrynklig.

Bären plockas bort från klasarna och läggs på bricka. Men inte så tjockt som på bilden. Aroniabär torkar mycket långsammare än rönnbär och blir inte helt hårda. Det är med andra ord gott om tid att hinna trä bären.

Bärens saft är stark och missfärgar fingrarna. Tänk på att fläckar på kläder och golv kan vara svårt att få bort. På bilden syns lite av den röda färg som löven får på hösten.

Svarta bär på tråd är fint att linda runt en egenhändigt gjord ljuskrona i trådslöjd. Kombinationer med andra material kan bli vackra hängen att knyta fast i en takkrona.

 Det blir ofta ett roligt samtalsämne när den som inte vet vad det är för torkade bär ska gissa och ett vanligt förslag är russin.

Text och bild: Anna Karin Reimerson, hemslöjdskonsulent i Västmanlands län.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå